Joković – Rajnke: Značajna podrške SAD državama regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković sastao se sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Tokom sastanka, Joković naglasio je značaj podrške Sjedinjenih Američkih Država državama regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Razgovarano je o modalitetima buduće saradnje, uključujući podršku u jačanju administrativnih kapaciteta i interesovanje američkih investitora za razvojne projekte u sektorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ambasadorka je pozdravila napore Vlade usmjerene ka ispunjavanju obaveza iz evropske agende, naglašavajući pozitivan smjer posljednjih dešavanja, posebno u kontekstu širokog konsenzusa prilikom donošenja ključnih odluka za crnogorske građane.

Rajnke je posebno naglasila značaj angažovanja političkih aktera i nosilaca državnih funkcija na očuvanju građanskog i multikulturnog karaktera društva, izražavajući uvjerenje da je Crna Gora snažan partner i saveznik u očuvanju demokratskih vrijednosti, i to naročito u izazovnim vremenima.

Joković je istakao da su identitetske podjele iza crnogorskog društva te da će fokus Vlade biti pristupanje Evropskoj uniji i postizanje ekonomskog prosperiteta. Predočio je strateški cilj Ministarstva, koji obuhvata povećanje proizvodnje hrane, temeljne reforme u šumarskom sektoru i novi pristup korišćenju poljoprivrednog zemljišta.

Ministar je naglasio značaj ostvarivanja kriterijuma za povlačenje sredstava iz dostupnih grantova Evropske unije kao i predanost ispunjavanju i zatvaranju Poglavlja 11, 12 i 13, izražavajući uvjerenje da će Crna Gora u naredne dvije godine uspješno zatvoriti sva tri poglavlja.

Tokom sastanka, potvrđena je uzajamna volja za dodatnim jačanjem i unapređenjem saradnje između SAD i Crne Gore u oblastima od obostranog značaja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.