Jermenija: Vanredni parlamentarni izbori 20. juna

0

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan donio je odluku da u zemlji budu održani vanredni parlamentarni izbori 20. juna kako bi se prevazišla politička kriza.

Kako je rekao, tokom sastanka sa liderom „Napredna Jermenija“ konstatovano je da su vanredni parlamentarni izbori najbolji način za izlazak iz trenutne situacije u zemlji.

U donošenju odluke uzeo je u obzir razgovore koje je imao sa predsjednikom Republike Armenom Sarkisjanom i drugim strankama.

„Vanredni parlamentarni izbori biće održani 20. juna“, napisao je Pašinjan na Fejsbuku.Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle premijerovih neopreznih riječi o ruskim sistemima „Iskander“.

Zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan ismijao je premijera, zbog čega je smijenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba Oniku Gasparjanu ponuđeno je da podnese ostavku. Oružane snage Jermenije nakon toga su izdale saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocijenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. Uslijedili su i protesti opozicije koja traži Pašinjanovu smjenu.

Situaciju je dodatno otežalo neslaganje na relaciji predsjednik-premijer u vezi sa smjenom i imenovanjem novog načelnika Generalštaba.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.