Španski poslanici legalizovali eutanaziju

0

Španski poslanici legalizovali su eutanaziju i potpomognuto samoubistvo ljudima s ozbiljnim i neizlječivim ili iscrpljujućim bolestima koji žele okončati svoj život, što je Španiju učinilo četvrtom zemljom u Evropskoj uniji koja se odlučila na taj korak.

Za legalizaciju su se izjasnila 202 zastupnika, 141 je bio protiv i dva su bila uzdržana, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Do sada je u Španiji svakom ko bi se odlučio da izvrši eutanaziju ili potpomognuto samoubistvo prijetila zatvorska kazna do 10 godina.

“Danas je važan dan: idemo ka priznanju ljudskih prava. Idemo ka humanijem i poštenijem društvu”, rekala je poslanicima španska ministarka zdravstva Carolina Darias.

Zakon, koji se odnosi na odrasle osobe s legalnim boravkom u Španiji, stupiće na snagu za tri mjeseca, kako bi se dobilo vremena za uspostavljanje regionalnih odbora, koji će razmatrati i odobravati zahtjeve.

Demonstracije protivnika eutanazije

Ispred parlamenta grupe za i protiv zakona demonstrirale su tokom rasprave i glasanja.

Novi zakon suočava se sa žestokim protivljenjem desničarskih i vjerskih grupa.

Krajnje desničarska stranka Vox je saopštila da će osporiti zakon pred Ustavnim sudom.

Belgija, Luksemburg i Nizozemska već su legalizovale eutanaziju.

Sličan plan u susjednom Portugalu pretrpio je neuspjeh u ponedjeljak, kada je najviši sud te zemlje odbacio kao neustavan zakon koji je odobrio parlament.

Izvor: Agencije

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.