Jerevan: Sukob u parlamentu i oko njega, policija koristi šok bombe (VIDEO)

0

Demonstranti pokušavaju da probiju policijski kordon i da uđu u zgradu parlamenta, međutim policija pruža otpor – privedeno je preko 40 ljudi, a jednom demonstrantu je otkinuta ruka. U samom parlamentu gdje se održava vladin čas nije ništa mirnije – došlo je do tuče predstavnika vlasti i opozicije

ukob u Na ulicama glavnog grada Jermenije počeo je sukob demonstranata i policije, a kako javlja dopisnik RIA Novosti, specijalne snage koriste šok bombe i među demonstrantima ima povrijeđenih.

Specijalne policijske snage rastjeruju demonstrante koji su se okupili ispred zgrade jermenskog parlamenta i rezidencije premijera. „42 osobe su privedene u policijske stanice“, prenjele su RIA Novosti.

Kako javlja Telegram kanal „Solovjov“, „ima žrtava – jednom od demonstranata je šok bomba otkinula ruku, ljekari hitno pozivaju dodatne ekipe hitne pomoći“.

Pokret „Tavuš za otadžbinu“ pozvao je Pašinjana da izađe iz zgrade parlamenta i kako bi „pričali o njegovoj ostavci“.

Demonstranti pokušavaju da probiju policijski kordon i da uđu u zgradu parlamenta gde se održava „vladin čas“ – vrijeme na skupštinskoj sednici kada članovi vlade i drugi zvaničnici odgovaraju na pitanja poslanika.

Takođe, u samoj zgradi parlamenta došlo je do tuče između predstavnika vlasti i opozicije, kako prenose RIA Novosti, zbog Pašinjanove izjave o „kukavičkim dezerterskim generalima koji su napustili ratište 2020. godine u Nagorno-Karabahu“.

Situacija u Jermeniji i protesti

Od ljeta 2020. pa do maja 2024. godine Jermenija nije vidjela toliko velike i organizovane antivladine proteste. Opozicija je izašla na ulice nakon predaje Nagorno-Karabaha Bakuu, masovnog napuštanja te teritorije od strane Jermena i razgraničenja državne granice sa Azerbejdžanom.

Protesti su počeli 9. maja i okupili su oko 70.000 ljudi, što je za Jerevan veoma značajna cifra.

Narod koji protestuje je nezadovoljan načinom na koji se sprovodi demarkacija granice sa Azerbejdžanom, odnosno, politikom premijera koja podrazumjeva predaju pograničnih jermenskih teritorija. U aprilu 2024. godine, Jerevan i Baku su saopštili da su specijalne komisije dvije zemlje odredile kuda će tačno prolaziti granica. Cilj je da se granice dvije zemlje dovedu u one okvire koji su postojali u trenutku raspada SSSR-a. U skladu sa tim dogovorom, niz sela u blizini Tavuške oblasti Jermenije trebalo bi da postanu dio Azerbejdžana.

Jermenska Apostolska Crkva je podržala narod, a upravo je predstavnik crkve postao vođa opozicije – poglavar Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve, arhiepiskop Bagrat Galstanjan.

Protesti na ulicama Jerevana se ne smiruju, a opozicija je spremna da protestuje sve dok trenutni premijer ne podnese ostavku.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.