Izraelska vojska preko Whatsapp-a traži doborvoljce za borbu u Gazi

0

Prema izvještajima iz Izraela, rezervne snage trpe ozbiljan nedostatak vojnika. Izraelski Kanal 12 objavio je da su jedinice rezervne vojske počele tražiti dobrovoljce za borbu u Gazi putem oglasa na aplikaciji WhatsApp.

Channel 12 je dodao da su oglasi za traženje dobrovoljaca za vojsku pokazatelj velikog nedostatka vojnika u rezervnim jedinicama, dok je rat ušao u deveti mjesec.

Isti izvor je potvrdio da su vojnici u rezervnim jedinicama u Gazi i na sjeveru izjavili da im je teško sačuvati snagu sve ovo vrijeme,

Kanal je citirao jednog rezervistu koji je rekao: “Postoji velika iscrpljenost među vojnicima, kao i veliki pritisak od porodica i sa radnih mjesta”.

Vojnici se žale

Jedan rezervni oficir je rekao da je stopa odziva rezervista pala na 70 posto.

Ranije je istraga koju je proveo izraelski list Calcalist otkrila “ozbiljno nezadovoljstvo” među rezervnim vojnicima izraelske vojske zbog dugog perioda službe.

U sklopu istrage, novine su razgovarale s brojnim rezervnim vojnicima koji su učestvovali u ratu u Gazi. Uglavnom su se žalili na dug period službe, dugo “radno vrijeme” tokom dana i diskriminaciju među vojnicima prilikom raspoređivanja zaduženja i preuzimanja tereta.

Vojnici su upozorili da ih takva situacija iscrpljuje, te kako to dovodi do psihičkih, bračnih i drugih probleme koji pogađaju njihove živote.

Izraelski institut za studije nacionalne sigurnosti na Univerzitetu u Tel Avivu (INSS) procijenio je da je na početku rata regrutirano 300.000 rezervnih vojnika za učešće u ratu.

Svađa na sastanku Generalštaba

U sličnom kontekstu, izraelski Channel 12 je naveo da su izbile prepirke i svađe na sastanku koji je održao načelnik Generalštaba Herzi Halevi sa nizom generala izraelske vojske.

Kanal je dodao, pozivajući se na izvore, da su generali problematizovali pitanje legitimiteta upravljanja ratom u Gazi od strane Generalštaba, s obzirom na neuspjeh koji je pokazao 7. oktobra.

Jedan od generala je izjavio tokom sastanka da problem nije neuspjeh 7. oktobra, već to što izraelska vojska od tog dana nije uspjela postići uspjeh.

Tokom sastanka, vojni generali kritizirali su načelnika Generalštaba Herzija Halevyja te postavljali pitanja o, kako su to naveli, “komandnoj odgovornosti”.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.