Dodon: Maja Sandu ima zadatak da vodi zemlju po ukrajinskom scenariju

0

Aktuelna predsjednica Moldavije Maja Sandu dobila je zadatak da vodi zemlju po ukrajinskom scenariju, što ona uspješno radi, izjavio je bivši predsjednik te države i šef Socijalističke partije Igor Dodon u intervjuu za „RIA Novosti“ na SPIEF-u.

Maja Sandu jednako rat. Ona priprema zemlju za ukrajinski scenario, dobila je taj zadatak. Ako povučemo paralele, upravo su se ovakve stvari desile u Ukrajini – NATO, vježbe, nabavka oružja. Sve se to ovdje, kod nas, dešavalo posljednjih godinu i po dana„, istakao je Dodon.

Getty © Photo by Pierre Crom/Getty Images

Nekadašnji moldavski lider je izjavio i da Ukrajina još nije napala Pridnjestrovlje zato što je taj region de jure dio Republike Moldavije, te da je Kijevu za svaku akciju potrebna saglasnost Kišinjeva.

Što se tiče predstojećih predsjedničkih izbora u Moldaviji (20. oktobar), rekao je da ih većina stanovnika ne priznaje, za razliku od Zapada. Takođe, vjeruje da će na parlamentarnim izborima sredinom sljedeće godine partija na vlasti zajedno s Majom Sandu izgubiti.

„Nemaju nikakve šanse, opozicija će sigurno pobijediti“, rekao je Dodon i dodao da ukoliko postoji neki scenario po kojem Sanduova mora da trijumfuje, izbore ne treba priznati.

U junu 2022. godine Evropska unija je Ukrajini i Moldaviji dodelila status zemlje kandidata za članstvo u EU, postavljajući nekoliko strogih uslova za formalni početak pregovora o pristupanju. EU je u više navrata priznala da je takva odluka u velikoj meri bila simbolična kako bi podržala Kijev i Kišinjev u njihovoj konfrontaciji s Moskvom.

Odnosi između Rusije i Moldavije počeli su da se pogoršavaju nakon što je krajem 2020. na vlast u toj zemlji došla Maja Sandu, koja je opredijeljena proevropski.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.