(IX DIO) Ko je ubio Duška Jovanovića: Zemunci i Ljubiša Buha Čume dolazili u Podgoricu uoči Jovanovićeve likvidacije – bili smješteni u hotelu Podgorica?

0

27. maja navršava se ravno 20 godina od ubistva najhrabrijeg novinara u njenoj istoriji, Duška Jovanovića, čovjeka koji je položio život boreći se protiv mafije na medijskom i političkom polju. Mučki zločin, iako su bezbjednosnim organima pa i zainteresovanoj javnosti poznati detalji ko je i kako izvršio atentat, on ipak do danas nije dobio pravosudni epilog, a to je i razlog zašto Crna Gora ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24 u procesu pregovaranja za ulazak u Evropsku uniju.

Zbog čega ruka pravde još uvijek nije stigla sve izvršioce, a prije svega i naručioce zločina, u emisiji „Kontroverza“ koja se emituje na TV Adria obavljen je razgovor sa policijskim funkcionerom Vladanom Pavićevićem.

U prvom dijelu Pavićević je otkrio detalje sastanka Duška Jovanovića sa Milom Đukanovićem i Veselinom Veskom Barovićem dok je Jovanović bio na čelu Direkcije javnih prihoda a o čemu možete pročitati na linku, dok drugi dio govori o poruci koja je poslata kako redakciji ovog lista tako i cjelokupnoj javnosti – ako se primaknete, ovako ćete proći.

Treći dio je obradio ulogu pravosudnih činilaca a tu se moglo čuti i jedno ime koje krasi naslovnice crne hronike crnogorskih medija – Vesne Medenice i njene uloge.

U četvrtom dijelu, emisija je obuhvatila i stare drugove koji su se prije optuživali za šverc cigareta a koje više niko ni ne pominje, ali i fotografije naslovnih strana ovog lista godine kada je Jovanović ubijen.

Peti dio se bavito ulogom zloglasne Sedme uprave i njihovim porukama uoči ubistva kao i o toj samoj organizaciji. Između ostalog, govorilo se o prebacivanju pušaka kojim je izvršena likvidacija.

Šesti dio govori o ugledu Duška Jovanovića, malo poznatoj činjenici da je on tada bio viđen kao lider opozicije ali i šta je ono što je prethodilo njegovom ubistvu.

Sedmi dio obrađuje ključne poruke koje je poslao Milo Đukanović i šta se iza njih krije.

Osmi dio obrađuje još jedno lice poznato javnosti Crne Gore, bivšeg premijera Duška Markovića i njegove poruke dok je bio na čelu Savjeta državne bezbjednosti (kada je i izvršena Jovanovićeva likvidacija).

Govoreći o stavovima bivšeg ministar unutrašnjih poslova Andrije Jovićevića, Pavićević se sjeća da se on osvrnuo na dolazak kriminalnih struktura iz Beograda, a na poziv Sedme uprave.

„…Zemunaca, Ljubiše Buha Čume, koji je i meni prijetio jer sam zaštitio Duška Jovanovića u to vrijeme, 2003. godine. Tada je ministar unutrašnjih poslova bio Andrija Jovićević. Jovićević se odazvao sudu i saopštio svoja saznanja i detalje koji su bili usmjereni ka pripremi ubistva Duška Jovanovića u toj godini. Ljubiša Buha Čume i ekipa koja je došla iz Beograda nije došla na poziv bilo kakve privatne organizacije, već je došla na poziv državne organizacije, organizacije „Sedme uprave“, a vozili su se automobilom pokojnog Boškovića“, kazao je Pavićević i dodaje da su bili smješteni u hotelu „Crna Gora“.

Kada je došao do tih konkretnih podataka, trpio je ozbiljne prijetnje.

„One su dokumentovane, i saopštene su tamo gdje treba. Znam samo jednu stvar – pozvao me Andrija Jovićević dok se vozio sa Jovanovićem i kazao da su sve opasnosti otklonjene i da su oni poslati u Beograd. Njihov dolazak se preselio na Sveti Stefan u vilu Stanka Subotića Caneta. Toliko o tim okolnostima koje je Duško Marković govorio a govorio je da je upozoravao Jovićevića. To nikada Jovićević nije u predmetu izjavio – to treba da saopšti jasno i glasno Duško Marković i da skine teret sa sebe. To se od njega samo traži“, kazao je Pavićević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.