(V DIO) Ko je ubio Duška Jovanovića: „Podijelite puške da nas više ima“ – dogovori zloglasne Sedme uprave o likvidaciji!

0

27. maja navršava se ravno 20 godina od ubistva najhrabrijeg novinara u njenoj istoriji, Duška Jovanovića, čovjeka koji je položio život boreći se protiv mafije na medijskom i političkom polju. Mučki zločin, iako su bezbjednosnim organima pa i zainteresovanoj javnosti poznati detalji ko je i kako izvršio atentat, on ipak do danas nije dobio pravosudni epilog, a to je i razlog zašto Crna Gora ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24 u procesu pregovaranja za ulazak u Evropsku uniju.

Zbog čega ruka pravde još uvijek nije stigla sve izvršioce, a prije svega i naručioce zločina, u Kontroverzi koja se emituje na Adria televiziji obavljen je razgovor sa policijskim funkcionerom Vladanom Pavićevićem.

U prvom dijelu Pavićević je otkrio detalje sastanka Duška Jovanovića sa Milom Đukanovićem i Veselinom Veskom Barovićem dok je Jovanović bio na čelu Direkcije javnih prihoda dok drugi dio govori o poruci koja je poslata kako redakciji ovog lista tako i cjelokupnoj javnoti – ako se primaknete, ovako ćete proći. Treći dio je obradio ulogu pravosudnih činilaca a tu se moglo čuti i jedno ime koje krasi naslovnice crne hronike crnogorskih medija – Vesne Medenice i njene uloge. U četvrtom dijelu, emisija je obuhvatila i stare drugove koji su se prije optuživali za šverc cigareta a koje više niko ni ne pominje ali i fotografije naslovnih strana ovog lista godine kada je Jovanović ubijen.

Ovaj dio se bavi ulogom zloglasne „Sedme uprave“ i njihovim porukama uoči ubistva kao i o toj samoj organizaciji. Između ostalog, govorilo se o prebacivanju pušaka kojim je izvršena likvidacija.

Nadalje, emisija obrađuje puške koje su korišćene u izvršenju. Naručene su iz fabrike Crvena zastava Kragujevac a preko Hercegovine i jednog hrvatskog sportiste su dopremljene u Crnu Goru i date na revers jednom sportisti koji više nije živ a koji se vezuje i za zloglasnu Sedmu upravu. Ta puška je predata njegovom rođaku i njome je izvršen zločin.

Pavićević navodi da su sve puške tog modela u Crnoj Gori, pa i u to vrijeme zajedničke države poticale iz Kragujevca.

„Te puške koje su se našle u tom vozilu potiču iz te fabrike. Činjenica je da je u predmetu u prvostepenoj presudi dat određeni iskaz a istraga se fokusirala na porijeklo tih pušaka. Došlo se do nepobitnih činjenica ali im se nije davalo puno značaja. Jedan od svjedoka je rekao dasu puške i pištolje zaduživali od policije u svojstvu rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova i da su dobijali službene značke. Oni su ih dobijali pod izgovorom – podijelite ih drugovima da nas više ima“, podvukao je Pavićević.

Te puške je svojevremeno podijelila Sedma uprava u sastavu MUP-a. Sedma uprava je zadnja uprava u Službi državne bezbjednosti.

„Ona je imala specijalne operacije a namjena joj je bila potpuno drugog karaktera, s tim što su u njihovoj liniji rada postavljeni ljudi vrlo diskutabilnog integriteta. Oni su u svojim redovima okupili određene kriminalna strukture koji su za njihove interese izvršavali najcrnje i najprljavije poslove i zadatke. Od praćenja i obezbjeđenja konvoja. Ta Sedma uprava koja je direktno zadužila one koji su izvršili ovaj zločin je puške obezbijedila. Sedma uprava je 2005. godine transformisana, a službenici uprave su integrisani u preostalih 6 uprava a shodno sistematizaciji se nazvala Agencija za nacionalnu bezbjednost. Izmijenjen je njihov djelokrug i ritam rada a ti službenici su se integrisali u određenim upravama shodno potrebi, zaduženjima i obavezama“, kazao je on.

Detektiv je komentarišući policiju koja ima imovinu koja se približava milijardama kazao da se time bavi SDT.

„Dobrim dijelom je njihova imovina blokirana. To su javno dostupni podaci kolika je ta imovina. SDT je spriječilo njihovo dalje prometovanje i ne mogu uživati plodove od tih nekretnina. Ali to su samo djelići onoga sa čime raspolažu. Takvih policajaca ima puno i to j prioritet kojim bi trebalo da se bavimo“, kazao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.