(II DIO) Ko je ubio Duška Jovanovića: Likvidacijom se poslala poruka kako redakciji tako i cjelokupnom društvu – „Približite li nam se, ovako ćete proći“

0

27. maja navršava se ravno 20 godina od ubistva najhrabrijeg novinara u njenoj istoriji, Duška Jovanovića, čovjeka koji je položio život boreći se protiv mafije na medijskom i političkom polju. Mučki zločin, iako su bezbjednosnim organima pa i zainteresovanoj javnosti poznati detalji ko je i kako izvršio atentat, on ipak do danas nije dobio pravosudni epilog, a to je i razlog zašto Crna Gora ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24 u procesu pregovaranja za ulazak u Evropsku uniju.

Zbog čega ruka pravde još uvijek nije stigla sve izvršioce, a prije svega i naručioce zločina, u Kontroverzi koja se emituje na Adria televiziji obavljen je razgovor sa policijskim funkcionerom i bivšim detektivnom u Crnoj Gori Vladanom Pavićevićem. U prvom dijelu Pavićević je otkrio detalje sastanka Duška Jovanovića sa Milom Đukanovićem i Veselinom Veskom Barovićem dok je Jovanović bio na čelu Direkcije javnih prihoda a o čemu možete pročitati na linku.

Nastavljajući, Pavićević ulazi u viktimologija, koja se bavi proučavanjem zločina preko žrtve zločina preko čega se dolazi do počinioca i tvrdi da, kriminloški analizirano, je zločin počinjen jer se Jovanović borio protiv svih anomalija koje su činile to društvo.

„Duškov stil života nije mogao da prihvati da on bude sudionik takvih nepočinstava, takvog nezakonitog bogaćenja ljudi, pojedinaca i onih koji su činili temeljne, društvene, ekonomske i političke odnose u Crnoj Gori“, kazao je detektiv.

Zločin je izvršen samo nekoliko desetina metara od redakcije tadašnjeg „Dana“, a na pitanje voditelja da li je neko time htio da pošalje jaku poruku, Pavićević tvrdi da to mnogo govori o samoj poruci koja je poslata.

„I to ne samo redakciji „Dana“, njegovoj familiji i porodici, nego o cjelokupnom društvu. Približite li se interesima sive ekonomije i interesima onog ko je iznad te sive ekonomije – proći ćete ovako. Ubistvo Duška Jovanovića je isključivo motivisano organizovanim kriminalom, radom, značajem i djelovanjem njegovih aktivnosti koje su bile svakodnevno plasirane u „Danu“. Duško je to radio i kao poslanik, jasno, argumentovano, činjenično – šta crnogorsko društvo i institucije rade. Kakvim kriminalnim aktivnostima su bile izložene i šta su, kao saučesnici, postali. To je sticanje ogromnog materijalnog bogatstva i kapitala. Ako znamo da je Duško Jovanović bio čovjek koji se čvrsto i energično borio protiv organizovanog kriminala, to se manifestuje i na način kako je to saopštavao – danas vidimo to kao duboku istinu“, pojašnjava Pavićević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.