(VIII DIO) Ko je ubio Duška Jovanovića: Ključ rješenja ubistva leži kod Duška Markovića – ako propjeva ništa neće biti isto!

0

27. maja navršava se ravno 20 godina od ubistva najhrabrijeg novinara u njenoj istoriji, Duška Jovanovića, čovjeka koji je položio život boreći se protiv mafije na medijskom i političkom polju. Mučki zločin, iako su bezbjednosnim organima pa i zainteresovanoj javnosti poznati detalji ko je i kako izvršio atentat, on ipak do danas nije dobio pravosudni epilog, a to je i razlog zašto Crna Gora ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24 u procesu pregovaranja za ulazak u Evropsku uniju.

Zbog čega ruka pravde još uvijek nije stigla sve izvršioce, a prije svega i naručioce zločina, u Kontroverzi koja se emituje na Adria televiziji obavljen je razgovor sa policijskim funkcionerom Vladanom Pavićevićem.

U prvom dijelu Pavićević je otkrio detalje sastanka Duška Jovanovića sa Milom Đukanovićem i Veselinom Veskom Barovićem dok je Jovanović bio na čelu Direkcije javnih prihoda a o čemu možete pročitati na linku.

Drugi dio govori o poruci koja je poslata kako redakciji ovog lista tako i cjelokupnoj javnoti – ako se primaknete, ovako ćete proći.

Treći dio je obradio ulogu pravosudnih činilaca a tu se moglo čuti i jedno ime koje krasi naslovnice crne hronike crnogorskih medija – Vesne Medenice i njene uloge.

U četvrtom dijelu, emisija je obuhvatila i stare drugove koji su se prije optuživali za šverc cigareta a koje više niko ni ne pominje ali i fotografije naslovnih strana ovog lista godine kada je Jovanović ubijen.

Peti dio se bavito ulogom zloglasne „Sedme uprave“ i njihovim porukama uoči ubistva kao i o toj samoj organizaciji. Između ostalog, govorilo se o prebacivanju pušaka kojim je izvršena likvidacija.

Šesti dio govori o ugledu Duška Jovanovića, malo poznatoj činjenici da je on tada bio viđen kao lider opozicije ali i šta je ono što je prethodilo njegovom ubistvu.

Sedmi dio obrađuje ključne poruke koje je poslao Milo Đukanović i šta se iza njih krije. Đukanović je jelte bio mišljenja da su tekstovi iz Dana koji su optuživali vrhušku crnogorskog režima da švercuje cigarete naručivani iz Beograda i da su samo željeli time da naštete Crnoj Gori! Osmi dio obrađuje još jedno lice poznato javnosti Crne Gore, bivšeg premijera Duška Markovića i njegove poruke dok je bio na čelu Savjeta državne bezbjednosti (kada je i izvršena Jovanovićeva likvidacija).

„Duško Marković je na određena poslanička pitanja, konkretno Danijele Pavićević, nekadašnje poslanica SNP-a, koja je pitala dokle se stiglo sa rasvjetljavanjem ubistva, iznio priče koje su bile interesantne za javnost, Parlament, nekome ko nije bio upućen i ko nije vidio novinske natpise, pa je saopštio da je bio upoznat da je Dušku Jovanoviću bio ugrožen život, da mu je prijetila smrtna opasnost. Ni na tako iznijete stavove šefa SDB-a ga niko nije pozvao u svojstvu svjedoka da saopšti koje okolnosti – kako, šta i od toga. Tu je ključ rješenja ubistva. Je li on to učinio nesvjesno ili je pak u njemu proradila savjest pa se tako izrazio – prije bih na to pomislio“, kazao je Pavićević.

Nakon ovih stavova, tvrdi policijski funkcioner da više nije dužan porodici, odnosno Danijeli Pavićević da saopštava podatke, jer nema odgovornost.

„A njegova odgovornost je velika. On je imao sa mnom susret u njegovom kabinetu na njegovo insistiranje. Došao sam, obavio razgovore, razmijenio telefone i sa osmjehom i lijepim riječima me ispratio i kazao da stoji na raspolaganju za rasvjetljavanje tog ubistva. Međutim, nadležni organi su bili obavezni, a ja se nadam da će sada kada vrijeme sazrijeva do toga i doći, da ispitaju Duška Markovića. On mora da se odazove i da saopšti kako je i na koji način pripreman materijal, opserviran Duško Jovanović, čiji su bili interesi vođenja tajnog dosijea i čiji su bili interesi ubistva Duška Jovanovića“, kazao je on.

Detektiv dodaje da ako su Markovićeve informacije tačne on bio obavezan da zaštiti njegov život.

„Izjava da je Duško Jovanović imao policijsko obezbjeđenje je notorna laž. To su krupne neistine koje je iznio, da je imao ikada policijsku zaštitu“, kazao je Pavićević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.