(VI DIO) Ko je ubio Duška Jovanovića: Malo poznata činjenica da je Jovanović tada bio viđen kao lider opozicije – čak i Slavko Perović biranim riječima govorio njegovoj ličnosti!

0

27. maja navršava se ravno 20 godina od ubistva najhrabrijeg novinara u njenoj istoriji, Duška Jovanovića, čovjeka koji je položio život boreći se protiv mafije na medijskom i političkom polju. Mučki zločin, iako su bezbjednosnim organima pa i zainteresovanoj javnosti poznati detalji ko je i kako izvršio atentat, on ipak do danas nije dobio pravosudni epilog, a to je i razlog zašto Crna Gora ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24 u procesu pregovaranja za ulazak u Evropsku uniju.

Zbog čega ruka pravde još uvijek nije stigla sve izvršioce, a prije svega i naručioce zločina, u Kontroverzi koja se emituje na Adria televiziji obavljen je razgovor sa policijskim funkcionerom Vladanom Pavićevićem.

U prvom dijelu Pavićević je otkrio detalje sastanka Duška Jovanovića sa Milom Đukanovićem i Veselinom Veskom Barovićem dok je Jovanović bio na čelu Direkcije javnih prihoda dok drugi dio govori o poruci koja je poslata kako redakciji ovog lista tako i cjelokupnoj javnoti – ako se primaknete, ovako ćete proći. Treći dio je obradio ulogu pravosudnih činilaca a tu se moglo čuti i jedno ime koje krasi naslovnice crne hronike crnogorskih medija – Vesne Medenice i njene uloge.

U četvrtom dijelu, emisija je obuhvatila i stare drugove koji su se prije optuživali za šverc cigareta a koje više niko ni ne pominje ali i fotografije naslovnih strana ovog lista godine kada je Jovanović ubijen. Peti dio se bavito ulogom zloglasne Sedme uprave i njihovim porukama uoči ubistva kao i o toj samoj organizaciji. Između ostalog, govorilo se o prebacivanju pušaka kojim je izvršena likvidacija. Šesti dio će pak govoriti o ugledu Duška Jovanovića, malo poznatoj činjenici da je on tada bio viđen kao lider opozicije ali i šta je ono što je prethodilo njegovom ubistvu.

Javnosti je malo poznata činjenica da je u tom periodu, uoči njegovog atentata, Duško Jovanović bio već viđen kao lider opozicije – imao je veliki politički ugled u strukturama koje su bile za zajedničku državu ali je bio i veliki borac protiv mafije, ali takođe i kod glasača Liberalnog saveza. Detektiv se prisjeća da je Jovanović mnogo volio Crnu Goru.

„Imao sam priliku da posle ubistva nekoliko puta razgovaram i sa Slavkom Perovićem koji je biranim riječima govorio o Dušku i o njihovom prijateljstvu. Možemo ga mi zvati suverenistički neki stav ili unionistički, ta podjela je nastupila iz nekih političkih, njima znanih razloga. Đukanoviću je bila jako potrebna podjela društva da bi mogao da vlada na način na kojem je to bilo projektovano. U periodu koje je prethodilo ubistvu, Duško jovanović je imao neposredne kontakte sa britanskim izaslanikom sa sjedištem u Beogradu. Ti susreti sa Ričardom Krafordom su se dešavali i u Beogradu i u Podgorici. Dešavali su se u komfonijim ambijentima, u prostorijama Dana i u prostorijama izaslanika u Beogradu. Ti sastanci su se bazirali na podršku borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori jer je ona nanosila veliku štetu Evropskoj uniji. Oni su tražili ličnost koja bi mogla da ponese taj teret, a za njih je to bio Duško Jovanović. Druga ličnost sa kojom je on ostvarivao kontakte bio je predsjednik UN-a Kofi Anan. Ti susreti su se odigravali u inostranstvu“, kazao je Pavićević.

Detektiv dodaje da su ti sastanci bili motv da se izvrši likvidacija što prije.

„Jasni stavovi Brisela su da nema zatvaranja poglavlja 23 i 24 bez rasvjetljavanja ubistva Duška Jovanovića. Njegovo ime se nalazi među istaknutim i znamenitim ličnostima koje su stradale na način koji je bio srodan njegovom ubistvu. Dok se taj slučaj ne rasvijetli Crna Gora će da tavori tu gdje jeste. Moramo pomenuti i ličnost Vesne Medenice. Ona je izvršavala ono što joj je bila obaveza. Nije odgovarala za ono što je javno saopštila. U jednoj emisiji se oštro suprotstavila određenim ljudima koji vedre i oblače u pravosuđu ali je i saopštila da će da procijeni kada će da saopšti pojedine detalje iz mjera tajnog nadzora. To je sasvim dovoljna argumentacija da joj se stave lisice na ruke i da se liši slobode. Mi imamo određene izjave gdje je tužilaštvo pasivno reagovalo, a da ne govorim sud. Tužilaštvo počinje da se aktivno uključuje i pokazuje volju, želju i energičnost nakon izbora kada na čelo Vrhovnog državnog tužilaštva dolazi Maja Jovanović u v.d. stanju“, podvukao je on.

Dodaje da je Jovanovićeva za dva mandata pokrenula ovaj slučaj više nego za čitav period koji je bio za nama.

„Svi tužioci, a smjenjivali su se, su samo radili da zadovolje formu. Sa pozicije VDT-a Maja Jovanović nije zadovoljila formu već i suštinu. Zašto je ona doživjela sudbinu da nije mogla da dobije dovoljnu većinu to neka javnost sudi ili neko drugi. Aktivno sam informisan i kao profesionalac sa pozicije ovlašćenog lica da je tužiteljka koja postupa u tom predmetu u dobrim odnosima sa sestrom ubijenog Duška Jovanovića, Danijelom. Sve što se preduzima, a preduzete su određene radnje, u saradnji sa postupajućom tužiteljkom Đerić, a uz značajan doprinos Maje Jovanović je veliki iskorak. Da bi mogli neke stvari da zaokružimo i da nastavimo sa procedurom, neophodna je politička volja. Ona mora doći sa pozicija najviših državnih funkcija a koja se još ne dešava“, kazao je Pavićević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.