Iranski vrhovni vođa odobrio: Mohamad Mokber privremeni predsjednik, proglašena petodnevna žalost

0

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei odobrio je Mohamada Mokbera za privremenog predsjednika i proglasio petodnevnu žalost u Iranu nakon što je sinoć poginuo predsjednik Ebrahim Raisi, javlja Rojters.

Mokber će biti na poziciji predsjednika najviše 50 dana kako bi pripremio predsjedničke izbore.

Vladin kabinet imenovao je zamjenika ministra spoljnih poslova Alija Bagerija Kanija za vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova nakon pogibije Hoseina Amirabdolahijana u helikopterskoj nesreći.

„Objavljujem petodnevnu javnu žalost i izražavam saučešće dragom narodu Irana“, rekao je Hamnei u izjavi koju je prenijela zvanična novinska agencija IRNA.

„Mokber će upravljati izvršnom vlašću i dužan je da se dogovori sa šefovima zakonodavne i sudske vlasti da u roku od najviše 50 dana izaberu novog predsjednika“, rekao je vrhovni vođa Irana.

Prema članu 131 iranskog ustava, savjet koji se sastoji od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i šefa pravosuđa mora da pripremi izbore za novog predsjednika.

Mokber, kao i Raisi, se smatra bliskim Hamneiju, koji ima posljednju riječ u svim važnijim državnim pitanjima. Mokber je postao prvi potpredsjednik 2021. kada je Raisi izabran za predsjednika.

Spasilačke službe izvukle su jutros posmrtne ostatke Raisija i još osam osoba koje su putovale helikopterom koji se srušio na sjeverozapadu zemlje, saopštio je Crveni polumjesec, prenosi Beta.

U toku je prebacivanje tijela mučenika u Tabriz, veliki grad na sjeverozapadu Irana, rekao je za državnu televiziju šef Crvenog polumjeseca Pirhosein Kulivand i objavio kraj operacije potrage.

ranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan i drugi zvaničnici poginuli su u padu helikoptera koji je nestao juče popodne dok je nadlijetao planinsku i šumovitu oblast na sjeverozapadu zemlje u teškim vremenskim uslovima sa kišom i gustom maglom.

Potraga za srušenim helikopterom trajala je cijelu noć.

Olupina je nađena u zoru, a spasioci su ubrzo rekli da nema nikakvog znaka života u srušenoj letjelici, izvjestila je državna televizija.

Među poginulim su i guverner provincije Istočni Azerbejdžan, glavni imam oblasti, kao i šef obezbjeđenja predsjednika Irana i tri člana posade.

Iranski predsjednik Raisi vraćao se juče sa delegacijom poslije ceremonije otvaranja brane na granici Irana i Azerbejdžana na kojoj je učestvovao sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim.

Iranska Tasnim agencija objavila je da je u helikopteru bilo devet putnika. Među poginulima su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan (60), guverner Istočnog Azerbejdžana Malek Rahmati i major general Sejed Mehdi Musavi, šef obezbjeđenja iranskog predsjednika.

Prema iranskom zakonu, ako predsjednik premine, vlast se prenosi na prvog potpredsjednika, a to je u ovom trenutku Muhamad Mokber. Njegovo imenovanje mora da potvrdi vrhovni vođa, čija riječ je posljednja u svim važnijim državnim poslovima Irana.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i šef diplomatije te zemlje Sergej Lavrov izrazili su saučešće zbog smrti Raisija, kao i predsjednik Turske Tajip Erdogan, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i mnogi drugi.

Libanska nacionalna zastava spuštena je na pola koplja ispred vladine palate, dok je Liban najavio trodnevnu nacionalnu žalost zbog smrti Raisija. Oglasili su se i ekstremistički pokreti Hamas i Hezbolah koji su izdali saopštenja u kojima izražavaju saučešće Iranu.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni istakla je da iranske vlasti smrt Raisija „pripisuju nesreći, a ne teorijama zavjere“, te izrazila nadu da će se buduće iransko rukovodstvo posvetiti stabilizaciji i pacifikaciji regiona. „U ovim časovima vidim da se iranske vlasti drže teze da je u pitanju nesreća, a ne teorije zavjere. Ne vidim nikakve promjene u unutrašnjem poretku u Iranu, mi smo u stalnom kontaktu sa našim evropskim i G7 saviznica, jer govorimo o incidentu koji je dio posebno složenog regionalnog okvira. Nadam se da buduće iransko rukovodstvo želi da se posveti stabilizaciji i pacifikaciji regiona“, izjavila je Meloni za televiziju Kanal 5.

Saučešće je izjavio i palestinski predsjednik Mahumud Abas.

„Izražavamo naše iskreno saučešće iranskom narodu zbog smrti predsjednika Raisija i ministra spoljnih poslova, moleći se da Svemogućem Bogu da podari svoju ogromnu milost preminulom iranskom predsjedniku i ostalima, i da podari strpljenje i utjehu njihovim porodicama, potvrđujući solidarnost države Palestine i njenog naroda sa iranskim rukovodstvom i narodom u ovoj velikoj nevolji“, saopštio je Abas.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.