Hil otkrio stvarni cilj Zapada: Moramo da nastavimo da priključujemo Kosovo* različitim međunarodnim organizacijama!

2

Ambasador Amerike u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da su povlačenje trupa sa administrativne linije i hapšenje Milana Radoičića dobar korak, kao i da je u interesu Vašingtona pronalaženje političkog rešenja za situaciju na Kosovu i Metohiji.

„Nema sumnje da je došlo do povlačenja manjeg dijela trupa i da se, u tom smislu, stvari kreću u dobrom pravcu. Mogu da kažem i da mi imamo potvrdu o smanjenom broju trupa. Problem ovdje nije vojni, već je zapravo politički”, rekao je Hil u intervjuu za Tanjug.

On je dodao da pojačano prisustvo trupa duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom izaziva zabrinutost, te da su SAD zamolile srpsko rukovodstvo da povuče trupe.

„Veoma nam je drago što možemo da kažemo da se to i dogodilo”, naveo je američki ambasador.

Govoreći o dešavanjima u Banjskoj 24. septembra, Hil je rekao da EU i SAD žele da znaju šta se tada tačno dogodilo.

„Mislim da je hapšenje Radoičića koji je, čini se, priznao krivicu za većinu stvari koje su se dogodile, bilo dobar korak. Međutim, mislim da svi želimo da znamo o čemu se zapravo ovdje radi, šta su željeli da postignu, odakle im svo to oružje i municija”, rekao je američki diplomata.

Komentarišući činjenicu da je 11 odsto Srba napustilo KiM otkako je Albin Kurti došao na vlast, Hil navodi da su te brojke uznemirujuće.

„Mislim da to govori u korist činjenice da nam je potrebno političko rješenje. Potpuno je jasno da ne postoji vojno rešenje za ovaj problem. Potrebno nam je političko rešenje, potrebno nam je rješenje sa kojim će se srpska zajednica osjećati kao da zna kakva je budućnost čeka”, poručio je on.

Dodao je da Srbi na KiM moraju da znaju šta mogu da očekuju od života na KiM, te da je potrebno formirati Zajednicu srpskih opština, a da Priština, zauzvrat, očekuje mogućnost da se priključi različitim bezbjednosnim i ekonomskim međunarodnim organizacijama.

„Mislim da su na stolu upravo oni elementi kojima je mesto tu i znam da je teško fokusirati se na njih, pogotovo kad smo vidjeli krizu u poslednjih nekoliko dana, ali kriza ne znači da možete da ignorišete ono što morate da učinite, a to je da se dođe do političkog rješenja”, naglasio je Hil.

Istakao je da je u interesu SAD da se nastavi sa pronalaženjem političkog rješenja „zasnovanog na jasnim elementima koji su deo dogovora koji je postignut pre pet, šest meseci”.

„Mi želimo da vidimo formiranje ZSO. Fer je reći da gospodin Kurti nije entuzijastičan po tom pitanju, ali mislim da razumije da je to jedan od ključnih elemenata na stolu, isto kao što moramo da nastavimo sa internacionalizacijom koja podrazumijeva mogućnost Kosova da se priključi različitim međunarodnim organizacijama. To nisu laki koraci za srpsku stranu, ali to je dio sveukupnog dogovora”, naveo je Hil.

Dodao je da je svima potrebno smirivanje tenzija i shvatanje da će uskoro Srbi i Albanci na KiM morati da nađu način da žive kao komšije.

„Ovakve krize moraju biti zamijenjene političkim procesom koji čini da se svi osjećaju ugodno, tako da kad se probude ujutru ne moraju da brinu o bezbjednosnim problemima. Cilj nam je da to učinimo”, poručio je Hil.

Na pitanje o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine i dogovora iz Brisela i Ohrida, američki ambasador ističe da, „koliko god da je dijalog težak za učesnike, moramo da nastavimo”.

„Što se uloge SAD tiče, mi smo veoma privrženi dijalogu, u svakodnevnom smo kontaktu sa svim stranama, Srbijom, predstavnicima iz Prištine, ali naročito sa našim partnerima iz Evropske unije. Mislim da svi na Balkanu treba da shvate da Amerika i Evropska unija imaju puno stvari koje moraju da urade zajedno i uradićemo ih zajedno. Tako da, mi nećemo biti razdvojeni po pitanju stvari poput Kosova, bićemo jedinstveni. Mislim da ćemo se vratiti procesu dijaloga i gospodin Lajčak, koji je ponio teško breme radeći ovo, očigledno će morati da nastavi da to radi još neko vrijeme”, rekao je Hil.

On je dodao da su SAD apsolutno posvećene uspehu procesa dijaloga jer smatraju da je to jedini način da se nastavi napred, prenosi Tanjug.

 

2 Comments
  1. Bure komentariše

    Kakvo cudoviste…Dolazi Tramp iduce godine da vas sve pocisti …

  2. Zoran komentariše

    Nastaviti otpriznavanje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.