HDZ-ov potencijalni evroparlamentarac bi da brani Crnu Goru od Srbije: Uticaj Beograda je sve jači, moramo jačati vojsku!

0

Kandidat HDZ-a na izborima za Evropski parlament Tomislav Sokol zabrinuto je konstatovao da Srbija ima sve jači uticaj u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, Beograd kroz medije i političke partije širi hibridno djelovanje po Crnoj Gori i tako destabilizuje region.

– Bio sam član Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Crnom Gorom i tada se moglo vidjeti hibridno djelovanje Srbije. Nažalost taj uticaj Srbije u Crnoj Gori je sve jači i to definitivno ne doprinosi stabilizaciji cijelog ovog prostora – rekao je Sokol.

Dodao je da se srpski uticaj u Crnoj Gori širi kroz medije i političke stranke, prenosi T portal.

– Hrvatska stoga mora razmišljati kako da ojača vlastitu poziciju kroz jačanje vojske – istakao je Sokol.

Sokol bi morao pojasniti zbog čega bi Hrvatska morala da jača vojsku zbog političke situacije u Crnoj Gori, jedino ako bi, prema njegovom mišljenju, tu istu upotrijebila u zaštitu mlađeg NATO partnera od same sebe. On je očito smetnuo sa uma da su Srbi vjekovima vodili računa o Crnoj Gori i predstavljali garant njene sigurnosti i samobitnosti, s toga Sokolu preporučujemo da raširi krila i što prije odleprša ka Briselu i pusti nas da sami određujemo svoj put.

Crna Gora nema više potrebu za asistencijom zvaničnog Zagreba u rješavanju srpskog pitanja. Nemamo sumnje da je Hrvatska za vrijeme vladavine Mila Đukanovića, na osnovu svog iskustva iz 40-ih i 90-ih godina prošlog vijeka, suflirala Podgorici rješenja slična onima koje je nudila Ukrajini u namjeri Kijeva da reintegriše Donbas.

Šta je na kraju prouzrokovala takva vrsta pomoći Kijevu, gledamo već više od dvije godine.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.