Mladen Mikijelj

Hamas prihvatio katarsko-egipatski predlog sporazuma za primirje

0

Hamas je obavijestio katarske i egipatske posrednike da prihvata njihov predlog sporazuma za primirje u Pojasu Gaze, potvrdio je šef politbiroa Hamasa Ismail Hanije, a prenose „RIA Novosti“.

„Brat mudžahid Ismail Hanije, šef političkog biroa pokreta Hamas, imao je telefonski razgovor sa katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdul Rahmanom Al Tanijem i sa egipatskim ministrom obavještajnih službi Abasom Kamelom i obavijestio ih da pokret Hamas odobrava njihov predlog u vezi sa sporazumom o prekidu vatre“, rekao je i za „Al Džaziru“ izvor iz ovog pokreta.

Detalji o tome šta sporazum podrazumeva zasad su nepoznati.

Američki, egipatski i katarski posrednici pregovarali su sa Hamasom poslednjih dana o trofaznom predlogu, koji je dobio zeleno svjetlo od Izraela.

Predlog nije objavljen, ali, prema pisanju „Tajms ov Izrael“, navodno predviđa da će u prvoj fazi 33 živa taoca — žene, djeca, starci i bolesni — biti oslobođena tokom 40-dnevnog primirja, u zamjenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Prema objavljenom tekstu ponude, indirektni pregovori između Izraela i Hamasa započeli bi iznova 16. dana primirja, kako bi se uspostavio aranžman za vraćanje održivog mira u Gazi tokom druge i treće faze sporazuma.

U drugoj fazi, svi preostali živi zatvorenici bi bili pušteni tokom narednog 42-dnevnog primirja, u zamjenu za još stotine zatvorenika, a IDF bi se povukao iz Gaze.

Treća i poslednja faza sporazuma će ponovo trajati 42 dana i Hamas bi morao da preda tijela onih koji su ubijeni 7. oktobra ili su umrli u zatočeništvu, u zamjenu za tela palestinskih zatvorenika koji su umrli u izraelskom pritvoru.

Obnova pojasa Gaze počela bi tokom prve faze sporazuma, počevši od obnove puteva, električne, vodovodne, sanitarne i komunikacione infrastrukture u Gazi.

Pripreme za petogodišnji plan rekonstrukcije kuća i civilne infrastrukture u Gazi biće završene tokom druge faze sporazuma, a izgradnja bi počela u trećoj fazi.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.