Mladen Mikijelj

Osim crvene potjernice Interpola, postoji još šest boja: Evo šta znače

0

Na crvenoj Interpolovoj potjernici, odnosno obavještenju nalaze se 6.802 osobe. Osim crvene potjernice, koja je najpoznatija, postoji još šest obavještenja koja objavljuje Interpol.

Označena su različitim bojama i omogućavaju zemljama da dijele upozorenja i zahtjeve za informacijama širom svijeta.

Interpolova obavještenja su međunarodni zahtjevi za saradnju ili upozorenja koja omogućavaju policiji u zemljama članicama da razmjenjuju ključne informacije u vezi sa kriminalom.

Mogu se izdati na zahtjev Međunarodnih krivičnih tribunala i Međunarodnog krivičnog suda, da se traže osobe koje se traže zbog počinjenja zločina iz njihove nadležnosti, posebno genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Takođe, mogu se izdati i na zahtjev Ujedinjenih nacija u vezi sa sprovođenjem sankcija koje je uveo Savjet bezbjednosti.

Većina obavještenja je samo za policiju i nije dostupna javnosti. Međutim, obaveštenje se može objaviti na sajtu Interpola ako zemlja molilja želi da upozori javnost ili zatraži njihovu pomoć. Sva posebna obavještenja Ujedinjenih nacija su javna.

Crveno obavještenje

Njime se traži lociranje i hapšenje osoba koje se traže radi krivičnog gonjenja ili služenja kazne.

Crveno obavještenje je zahtjev organima za sprovođenje zakona širom svijeta da lociraju i privremeno uhapse osobu koja čeka na ekstradiciju, predaju ili slične pravne radnje. Pojedince traži država članica koja je tražila ili međunarodni tribunal. Zemlje članice primjenjuju svoje zakone u odlučivanju da li da uhapse osobu.

Većina crvenih obavještenja je ograničena samo na upotrebu za sprovođenje zakona.

Ona se objavljuju na zahtjev zemlje članice i gdje može biti potrebna pomoć javnosti da se locira pojedinac ili ako pojedinac predstavlja pretnju po javnu bezbjednost.

Žuto obaveštenje

Njime se traži pomoć u lociranju nestalih osoba, često maloljetnih, ili u identifikaciji osoba koje ne mogu da se identifikuju.

Na žutoj potjernici se nalazi 9.574 osoba.

Plavo obavještenje

Služi za prikupljanje dodatnih informacija o identitetu, lokaciji ili aktivnostima osobe u vezi sa krivičnom istragom.

Crno obavještenje

Njime se traže informacije o neidentifikovanim tijelima.

Zeleno obavještenje

Predstavlja upozorenje o kriminalnim aktivnostima neke osobe, gdje se smatra da predstavlja moguću prijetnju po javnu bezbjednost.

Narandžasto obavještenje

Predstavlja upozorenje na događaj, osobu, objekat ili proces koji može biti ozbiljna i neposredna prijetnja po javnu bezbjednost.

Ljubičasto obavještenje

Traženje ili pružanje informacija o načinu rada, objektima, uređajima i metodama prikrivanja koje koriste kriminalci.

Postoji i specijalno obavještenje Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje se izdaje za entitete i pojedince koji su na meti Komiteta za sankcije Savjeta bezbjednosti UN, prenosi „Dan“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.