Gruzijski premijer: Ukrajinizacija Gruzije neće se desiti ni pod kojim uslovima

0

Premijer Gruzije Irakli Kobahidze obećao je da će se oduprijeti pritiscima političkih snaga koje nastoje da „ukrajinizuju“ zemlju, insistirajući na tome da njegova vlada neće dozvoliti da se to dogodi.

Kobahidze se „obrušio“ na Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) – koji je povezan s bivšim predsjednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem – zbog izazivanja nereda u vezi s usvajanjem zakona o stranim agentima, to jest zakona koji propisuje da nevladine organizacije i mediji koji se finansiraju iz inostranstva moraju da objave imena svojih sponzora.

Kobahidze je istakao da UNM pokušava da podstakne masovne proteste slične onima koji su srušili ukrajinsku vladu 2014. godine.

„Mogu da uvjerim predstavnike UNM-a da ukrajinski scenario neće zaživjeti u Gruziji, da se ukrajinizacija Gruzije neće desiti ni pod kojim uslovima. Uložićemo maksimalne napore da to spriječimo“, rekao je novinarima nakon sastanka s gruzijskim ambasadorima i drugim zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu.

Kobahidze inače smatra da je pomenuti gruzijski zakon razuman, a za kampanju protiv njega kaže da je farsa, posebno ako se ima u vidu da je sličan zakon upravo usvojen u Kanadi – zakon koji treba da obuzda strani uticaj na nacionalnu politiku kako bi zaštitio demokratiju u zemlji.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.