Đurić sa Boreljom: Srbi na KiM trpe nepodnošljiv pritisak zbog jednostranih mjera Prištine

0
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se u Austriji sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom, nakon sastanka ministara spoljnih poslova neformalne grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ i partnera sa Zapadnog Balkana.
Šef srpske diplomatije istakao je da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredjeljenje i prioritet spoljne politike Srbije, ukazujući da naša zemlja dijeli evropske vrijednosti i zalaže se za njih, kao i da želi da doprinese miru, stabilnosti i prosperitetu Evrope.
Osvrnuvši se na situaciju na Kosovu i Metohiji, ministar Đurić istakao je da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ocjenjujući da je u ovom trenutku potrebno, prije svega, osigurati bezbjednost srpskog stanovništva i bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih dogovora.
Naglasivši da je situacija po pitanju Kosova i Metohije izuzetno teška, Đurić je ukazao da Srbi trpe nepodnošljiv pritisak kao posljedicu kulminacije dugotrajnih i sistematskih jednostranih akcija prištinskih vlasti.
Govoreći o značaju regionalne saradnje, ministar je podvukao da Srbija posvećuje veliku pažnju njenom unapređenju i njegovanju što kvalitetnijih dobrosusjedskih odnosa, posebno ističući da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje mira i stabilnosti u regionu.
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.