Grlić Radman: Naši partneri sa Zapadnog Balkana treba da se fokusiraju na evropske reforme, posebno na vladavinu prava

0

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Luksemburgu da Zapadni Balkan treba da se fokusira na rješavanje otvorenih pitanja i njegovanje dobrosusjedskih odnosa u skladu sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

„Unutrašnja i regionalna politička stabilnost ostaje ključna i zato naši partneri sa Zapadnog Balkana treba da se fokusiraju na evropske reforme, posebno na vladavinu prava i osnovna prava, rješavanje otvorenih pitanja i njegovanje dobrosusjedskih odnosa, u skladu sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU“, rekao je Radman uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Naglasio je da Zapadni Balkan, međutim, treba da zaliječi stare rane, umjesto da otvara nove.

„Samo rješavanjem stvari na način koji donosi političku stabilnost i bezbjednost kod kuće i spolja, transformacija se može dogoditi na održiv i nepovratan način. Mislim da je to najbolja investicija i garancija za dugoročnu stabilnost regiona“, dodao je Grlić Radman, prenosi Beta.

U Luksemburgu se danas održava sastanak Savjeta za spoljne poslove kojim predsjedava visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, a glavne teme su situacija u Ukrajini, na Bliskom istoku i u Gruziji.

U raspravi o Zapadnom Balkanu evropskim ministrima pridružiće se i šefovi diplomatija Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.