Dodik: Najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite biće još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da BiH može biti definisana, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Dodik je naveo da je iznenađen informacijom da je sarajevski intelektualni krug odlučio da prekine zavjet ćutanja, da su smogli snage da organizuju konvenciju „koja će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i spoljnopolitičkim akterima“.

Dodik je najprije pohvalio najavu Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ da će održati konvenciju pod nazivom „Bosna je naša – bosanska“, a potom konstatovao da od toga neće biti ništa.
„Znači poručiće da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih ambasadora, nametanja, suspendovanja institucija od nelegitimnih pojedinaca, neustavnog djelovanja, urušavanja sistema odlučivanja. Založiće se za poštovanje Ustava i Dejtonske strukture BiH, jednakih prava Srba, Bošnjaka, Hrvata. Pohvalno“, napisao je Dodik na platformi Iks.

Ili, primijetio je, od toga neće biti ništa.

„Sigurno neće biti ništa od toga. Druželjubiv sam čovjek, volim kada se ljudi okupljaju, debatuju, razmjenjuju misli. Pozdravljam najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH“, napisao je Dodik i istakao:

„‘Bosna je naša – bosanska’, najavljuju intelektualci. Ništa Srbi, ništa Hrvati, a Boga mi ništa ni Bošnjaci. Samo Bosanci“.

Ako je, ukazuje, vjerovati Ustavu, BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, u koje spadaju i Bosanci“, a da sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a ni bošnjačka, već ostalih.

„Gospodo, bosanski može biti lonac, možda kafa u nekim kafićima centralne BiH, ali Bosna i Hercegovina može biti definisana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Čisto da znate, da se ne mučite da promišljate“, naveo je Dodik.

Naveo je i da je dobro da su skinuli masku i javno rekli ono što 30 godina misle – da je BiH samo bošnjačka i da su Srbi i Hrvati za njih strano telo.

„Dobro je da svi vide ko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno“, napisao je predsjednik Republike Srpske.

Kako je najavljeno iz pomenute asocijacije, nakon Sarajeva, skupovi „Krug 99“ biće održani širom BiH, radi, kako se navodi, „iskazivanja otpora“ njenom daljem urušavanju.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.