Gorčević: Za Crnu Goru određen iznos oko 383 miliona evra od čega 128 milona bespovratnih sredstava EU

0

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o procesu pripreme Reformske agende za Instrument EU za reforme i rast, s Predlogom osnovnih reformskih mjera i koraka za Reformsku agendu. Ovaj dokument prethodi usvajanju finalnog dokumenta Reformske agende, planiranom za jul.

– Prema propisanoj metodologiji Evropske komisije, za Crnu Goru je određen iznos od oko 383 miliona evra, od čega je oko 255 miliona evra kredita pod povoljnim uslovima i 128 miliona evra bespovratnih sredstava EU, objasnila je ministarka evropskih poslova, Maida Gočević predstavljajući Informaciju i dodala da vrijednost Instrumenta EU za reforme i rast, za cijeli Zapadni Balkan iznosi 6 milijardi evra za period 2024-2027.

Od ukupnog iznosa podrške planirano je da polovina, odnosno oko 190 miliona evra bude dodijeljeno u vidu direktne budžetske podrške, dok će druga polovina sredstava biti dodijeljena za finansiranje infrastrukturnih projekata i implementirana kroz mehanizam Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO), objasnila je Gorčević i dodala da je shodno najavama Evropske komisije, planirano da se, od ukupnog iznosa, 7 posto sredstava dodijeli na početku sprovođenja Plana rasta, a ostatak u šest polugodišnjih tranši podrške, u zavisnosti od stepena realizacije planiranih reformi.

Ona je dodala da je Vlada, nakon konsultacija sa nadležnim službama Evropske komisije, identifikovala četiri ključne oblasti politika u kojima će dalje biti definisane reformske mjere: poslovno okruženje i razvoj privatnog sektora; digitalna i energetska/zelena tranzicija; razvoj ljudskog kapitala i vladavina prava/temeljna prava. Krajem januara ove godine formiran je Radni tim za pripremu Reformske Agende za Instrument EU za reformu i rast, čijim radom koordinira Ministarstvo evropskih poslova.

– Finalni Predlog osnovnih reformskih mjera i koraka za Reformsku agendu sadrži 32 indikativne prioritetne reformske mjere u okviru četiri oblasti politika, 14 podoblasti politika (sektora) i korake definisane kao neophodne za ispunjavanje reformi. Definisani koraci ujedno sadrže i pokazatelje uspjeha odnosno indikatore, koji će biti osnov za praćenje napretka u sprovođenju reformskih mjera i procjenu EU o ispunjenosti uslova za dodjelu sredstava, kazala je Gorčević.

Božović: Crna Gora sve bliža članstvu u EU

Pojašnjavajući pojedinačne reformske mjere, ministarka evropskih poslova objasnila je da će se ovim izdašnim paketom sredstava realizovati aktivnosti usmjerene na unapređenje rezultata istraga, potvrđenih optužnica i pravosnažnih presuda u slučajevima organizovanog kriminala, te sveobuhvatan pregled izbornog pravnog okvira. „Nadalje, implentiraće se reforme u pogledu poboljšanja javnih nabavki i jačanja integriteta inspekcijskih službi“, navela je Gorčević dodajući da će set reformskih koraka biti usmjeren na razvijanje digitalne infrastrukture, dok će se na razvoju ljudskog kapitala doprinijeti reforma socijalnih i sistema dječije zaštite i ulaganje u sve nivoe obrazovanja i digitalno obrazovanje.

Prema njenim riječima, nakon što je Vlada usvojila Informaciju o procesu pripreme Reformske agende za Instrument EU za reforme i rast, radni tim će finalizovati narativni dio dokumenta shodno obrascu koji je definisala Evropska komisija. Nakon usaglašavanja dokumenta s nadležnim službama Evropske komisije, biće dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.