FSS pisao UEFA-i: Meč Hrvatska-Albanija trebalo je prekinuti u skladu sa propisima

0

Fudbalski savez Srbije uputio je dopis generalnom sekretaru Evropske fudbalske unije (UEFA) Teodoru Teodoritisu povodom skandiranja na meču između Hrvatske i Albanije.

Navijači Hrvatske i Albanije skandirali su „Ubij Srbina“ tokom utakmice koja je završena rezultatom 2:2.

„Kao što ste vjerovatno informisani hrvatski i albanski navijači su od 58 minuta i 28 sekundi do 58 minuta i 50 sekundi zajednički vikali „Ubi, ubi Srbina“. U pitanju nisu bili pojedinci iz navijačkih redova, već veliki broj navijača ovih nacionalnih timova, što u tom trenutku nije sankcionisano u skladu sa propisima UEFA koji su jasni, kao i samo postupanje službenih lica u tim situacijama“, navodi se u dopisu koje je FSS uputio Teodoritisu.

Kako se navodi ovakvo ponašanje je neprihvatljivo na sportskom događaju u Evropi.
„Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a naročito na jednom ovakvom velikom sportskom događaju koji se prati širom Evrope i svijeta. Umjesto da fudbalski stadion bude mjesto gdje će se bodriti sopstveni timovi i promovisati sportska i fer atmosfera, na ovoj utakmici viđena su potpuno neprihvatljiva ponašanja, koje je nemoguće na bilo koji način opravdati. Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanskog tima je nakon završetka utakmice, ispred tribine sa albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako raspaljivao masu“, piše u dopisu FSS.

Iz Saveza kažu da je utakmicu trebalo prekinuti i postupiti u tri koraka.
„FSS smatra da je u momentu kada je počelo skandiranje navijača oba nacionalna tima koje je gore navedeno, utakmicu trebalo prekinuti i pristupiti postupku tri koraka. To je izričito predviđeno u propisu UEFA Guidelines for Match Officials in cases of Racist Behavior in Football Stadiums i čudi nas da ono nije primijenjeno od strane službenih lica UEFA na utakmici. To pravilo se na pravi način primjenjivalo u slučajevima puno manjeg intenziteta, pa nas tim više iznenađeni što nije primijenjeno na ovoj utakmici“, dodaje se u dopisu FSS.

Iz FSS apeluju da UEFA najhitnije i najoštrije reaguju i kazne odgovorne.
„FSS vjeruje da će disciplinski organi UEFA na pravi način reagovati i sankcionisati ovako ponašanje navijača oba nacionalna tima. Ovakvo vrijeđanje jedne nacije sa povicima da treba da budu ubijeni, odavno nije viđeno na sportskim događajima. Kao građani Republike Srbije, kao sportski-fudbalski radnici koji su čvrsto opredijeljeni za sprovođenje univerzalnih sportskih principa i fer pleja, veoma smo povrijeđeni događajima na ovoj utakmici. Obzirom da ovakvo divljanje velikog broja navijača, koje se ne može nazvati ponašanjem, nije u skladu sa propisima UEFA kao i sa elementarnim ljudskim ponašanjem, molimo Vas da najhitnije i najoštrije kaznite ogovorne za gore pomenute događaje i obezbijedite normalno odigravanje utakmica“, navodi se u dopisu FSS.

Iz Saveza poručuju da se UEFA oduvijek borila protiv rasizma na stadionima.
„Želimo da Vas podsjetimo da ovakvo divljanje, mržnja i rasizam predstavljaju sve ono protiv čega se Vaša organizacija deklativno bori. Fudbalska igra, posebno na događaju kao što je EP, treba da bude ono što spaja pojedince, države, nacije, a ne sredstvo koje će biti iskorišćeno u neke svrhe koje su potpuno suprotne idejama koje fudbalska igra treba da predstavlja, jer kao što vidimo fudbalska igra je već odavno prevazišla granice sporta kao takvog. Organizatorima Turnira i UEFA želimo uspješan nastavak EURO 2024 i nadamo se da ovakvih događanja na stadionima u Njemačkoj više neće biti“, zaključuje se u dopisu FSS.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.