Gorčević u Mađarskoj: Crna Gora je uspješna priča Zapadnog Balkana

0

Crna Gora je uspješna priča Zapadnog Balkana, ali i kompletne politike proširenja EU. Nakon 12 godina pregovora spremni smo da ih okončamo i trebaće nam sva podrška, kako u vidu prijateljskog glasa u EU institucijama, tako i u vidu ekspertske pomoći i razmjene iskustava, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u Budimpešti.

Ona se tokom posjete Mađarskoj sastala sa ministrima pravde i EU poslova, Bencom Tužonom i Bokom Janošom.

“Na raspolaganju smo Crnoj Gori i spremni smo da pružimo svu pomoć kako bi ubrzali reforme i iskoristili period mađarskog predsjedavanja Savjetom EU da napravite veliki iskorak u pregovaračkom procesu”, kazao je Tužon.

Kako je objasnio, Ministarstvo pravde može da ponudi ekspertsku pomoć u oblasti vladavine prava, prije svega jer je Mađarska i sama prošla kroz proces pristupanja, ali i zato što poznaje pravni sistem EU iznutra.

Gorčević je predstavila sve što je urađeno u cilju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila (IBAR) kao i reformama koje se planiraju u narednom periodu.

“Mađarska je glas Zapadnog Balkana u EU i predsjedavanje Savjetom EU je idealna prilika da se promoviše Crna Gora i napredak koji je ostvarila među članicama koje ne znaju dovoljno o našoj državi”, poručila je Gorčević.

Ona je na sastanku sa ministrom EU poslova, Bokom Janošem predstavila napredak koji je Crna Gora ostvarila u posljednjih nekoliko mjeseci – odblokirala i ubrzala pregovarački proces, napravila značajne pomake u oblasti vladavine prava, privela kraju ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

„Evropska integracija Zapadnog Balkana će biti u fokusu predstojećeg predsjedavanja Mađarske Savjetom EU, a cilj nam je da Crna Gora zatvori što je više moguće pregovaračkih poglavlja do kraja godine“, kazao je mistar Janoš.

On je najavio da će Mađarska organizovati niz događaja u okviru predsjedavanja koji će biti posvećeni procesu proširenja i Zapadnom Balkanu, kao i da će neki od njih biti u Crnoj Gori.

„Osim Međuvladine konferencije koju želimo da organizujemo do kraja godine, tu je i samit EU i zemalja Zapadnog Balkana, a u oktobru u Crnoj Gori planiramo i konferenciju o vladavini prava koja bi okupila ministre pravde i unutrašnjih poslova. Pored toga, primarni cilj nam je da usvojimo Plan rasta za Zapadni Balkan i da se počne sa njegovom implementacijom“, objasnio je Janoš.

Gorčević je sagovornike upoznala sa stanjem i planovima Vlade kad je u pitanju pregovarački proces i zahtjevni zadaci koji su pred nama. Razgovaran je i o saradnji dvije države i ekspertskoj pomoći koja će u narednom periodu Crnoj Gori biti potrebna, a Mađarska je više nego spremna da pomogne kako bi se proces ubrzao.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.