Mladen Mikijelj

Gorčević: Crna Gora ima viziju da bude sljedeća članica EU

0

Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je “Veliki prasak” proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i 10 novih članica. Danas sam došla ovdje da kažem svojim kolegama iz EU da Crna Gora danas ima istu hrabrost i viziju. Jedna dodatna lekcija koju smo svi naučili u međuvremenu je da trajni mir i prosperitet mogu biti postignuti samo uz zaštitu naših dinamičnih demokratija i garantovanjem vladavine prava, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je danas učestvovala na neformalnom sastanku ministara evropskih poslova (GAC) u Briselu.

Ministarka je istakla da Crnogorci marljivo rade da dokažu da, sa našim pristupom, EU može imati ‘net zero’ proširenje. Istakla je odlučnost Vlade da, do kraja manda Crnu Goru učini spremnom za članstvo.

“Na tom putu nema prečica niti privilegija, niti ih mi očekujemo. Naš napredak jeste i biće odraz našeg rada i rezultata koje pokažemo. Samo tako možemo našu državu i društvo učiniti politički, ekonomski i finansijski spremnim kako bismo bili kompatibilni i održivi u okviru porodice EU“, rekla je Gorčević.

Ministarka je predstavila trenutno stanje u procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i buduće aktivnosti u vezi sa pripremom i sprovođenjem Reformske agende za Instrument EU za reformu i rast.

Govoreći o sprovođenju obaveza iz oblasti vladavine prava, Gorčević je kazala da je, osim donošenja strateških i zakonodavnih akata iz oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, veoma važno izgraditi povjerenje javnosti u pravni sistem i podići svijest o značaju vladavine prava kao ključnog elementa od kojeg zavisi napredak u svim ostalim oblastima.

“Vjerujem da je koordinirana saradnja Vlade, Skupštine i sudske grane vlasti, od suštinskog značaja za napredak u ovoj oblasti. To smo pokazali i u prethodnom kratkom roku i nadam se da će tako biti i u nastavku pregovaračkog procesa“, rekla je Gorčević.

Ministarka je, takođe, ukazala na značaj finansijske podrške EU kroz Plan rasta za Zapadni Balkan i iznijela očekivanje da će primjena tog instrumenta osigurati smanjenje socio- ekonomskog jaza između država članica EU i Zapadnog Balkana, i ubrzati reformske procese na putu ka EU.

“Plan rasta šalje poruku građanima, čija je podrška procesu pristupanja EU skoro 80 odsto, da je pristupanje EU ekonomska priča koja će značajno uticati na njihov svakodnevni život. Osim finansijske i tehničke podrške, tu su i eksperti EK čija znanja i stručnost nam veoma pomažu u pregovaračkom procesu, a naročito će nam biti potrebni u procesu zatvaranja pregovaračkih poglavlja“, rekla je Gorčević.

Ministarka je kazala da visoka podrška građana Crne Gore članstvu u EU predstavlja snažan podsticaj Vladi da iskoristi istorijski momenat u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, intenzivira sprovođenje reformi i ubrza proces pristupanja.

“Naši građani očekuju viši nivo političke stabilnosti, demokratije i vladavine prava, veće mogućnosti za zapošljavanje, osnivanje malih i srednjih preduzeća, mladi žele obrazovanje u drugim državama članicama, kulturnu interakciju i razmjenu.Vjerujem da će reforme koje sprovodimo, uz snažnu podršku iz EU programa i fondova, ubrzati naš ekonomski napredak i donijeti bolji život našim građanima“, zaključila je Gorčević.

Ministri evropskih poslova država članica EU su pozdravili snažan zamah reformi i rezultate koje je Vlada ostvarila u kratkom roku.

Istakli su da da je važno da Crna Gora nastavi da ispunjava kriterijume, posebno u oblasti vladavine prava i dostiže standarde EU. Takođe, saglasili su se da je zajednička obaveza EU i država regiona da održe zamah proširenja, i istakli punu podršku Crnoj Gori za ubrzanje reformi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.