General Vladimir Lazarević za BORBU: NATO je 1999. izvršio najmonstruozniju agresiju u modernoj istoriji ratovanja, htjeli su da nas vrate u kameno doba!

0

Penzionisani general-pukovnik Vojske Jugoslavije i nekadašnji komandant Prištinskog korpusa tokom rata 1999. godine Vladimir Lazarević je NATO agresiju na SRJ prije 25 godina ocijenio kao najmonstruoznijom u modernoj istoriji ratovanja.

Prema njegovom mišljenju, NATO stratezi su neskriveno isticali da su željeli Srbiju da vrate u kameno doba.

– Planirali su, kako su i sami kazali, da vrate Srbiju i SRJ u kameno doba i da je poravnaju kao sto. Komande koje je izdavao glavnokomandujući NATO alijanse Vesli Klark Takve komandu nisu izdavali ni nacisti poput Adolfa Hitlera. Jednostavno, htjeli su Srbiju da pretvore u prah i pepeo. Svojom brutalnošću su nakon par dana imali cilj da primoraju Jugoslaviju na kapitulaciju i priznavanje okupacije – izjavio je Lazarević za BORBU.

Lazarević je te 1999. godine bio na čelu Prištinskog korpusa koji je dejstvovao na teritoriji Kosova i Metohije i samim tim je bio najizloženiji vazdušnim napadima NATO-a koji je pokrenuo napade na SRJ isključivo sa ciljem okupacije južne srpske pokrajine. Međutim, kako je istakao Lazarević, najjača vojna sila koju je poznavao svijet nije uspjela da realizuje prvobitni naum, nakon čega su se okrenuli ubijanju civila i uništavanju infrastrukture.

– NATO je planirao da u prva četiri dana agresije ubije preko 20.000 od ukupno 80.000 pripadnika Prištinskog korpusa. Najjača svjetska vojna alijansa je planirala da za 96 časova razbije glavne snage Vojske Jugoslavije, prije svega Treću armiju i snage Prištinskog korpusa na Kosovu i Metohiji.  Međutim, za svo vrijeme rata 555 pripadnika  Prištinskog korpusa je dalo svoje živote za odbranu KiM i  to predstavlja preko 90 odsto svih ljudskih gubitaka u vojsci. Iako su planirali da likvidiraju 25 odsto, uspjeli su da ubiju manje od 0,7 odsto pripadnika korpusa.  Ikao smo danonoćno bili pod vazdušnom, artiljerijskom i raketnom paljbom, izgubili smo manje od 0,7 odsto pripadnika – poručio je penzionisani general i dodao da način na koji je Vojska Jugoslavija izbjegla veće stradanje u južnoj srpskoj pokrajini nije ostavio ravnodušnim ni NATO agresora.

– U jednoj ekspertskoj studiji su sami potvrdili da je srpsku vojsku sačuvala taktika 4M- maskiranje, mobilnost, manevar i moral. I zasita, posjedovali smo besprimjerni patriotizam, kao i vrhunsko i efikasno komandovanje koje nas je sačuvalo. Nismo vodili računa od kakve sile se branimo, već svetinju koju branimo – srpsku kosmetsku zemlju, a samim tim i Srbiju i cjelokupnu srpsku istoriju – naglasio je Lazarević.

Suočen sa nemogućnošću da iz vazduha i kasnije sa kopna prodre do Kosova i Metohije, agresor je krenuo da uništava Srbiju tako što je ubijao nedužne civile i rušio infrastrukturne objekte.

– Kako nije mogao značajnije uništiti naše vojne efektive, agresor je prešao na ubijanje djece, žena, rušenje bolnica, zgrada, mostova, škola, rafinerija… Gađali su vozove, sijali osiromašeni uranijum gdje su stizali. To samo potvrđuje o kakvoj nehumanoj i anticivilizacijskoj agresiji je bila riječ. Bukvalno su htjeli „Boga da ubiju“ u nama – prisjeća se Lazarević.

On je ocijenio da SRJ nije vojno poražena od NATO-a.

– Vojnički, Srbija nije izgubila Kosovo i Metohiju za vrijeme agresije. Ti koji tvrde da je Vojska Jugoslavije izgubila rat neka pročitaju izjavu iz 2018. godine Trampovog savjetnika admirala Mekmastera koji je kazao ,,da kampanja nije uspjela, jer je srpska vojska na Kosovu je nadmudrila NATO. Nismo mogli ništa da učinimo“. Otpor pripadnika Vojske Jugoslavije i sastava Treće armije, konkretno Prištinskog korpusa, primorao je NATO da zatraži od UN-a primirje, a ne kapitulaciju i okupaciju SRJ. Tako je i došlo 10. juna do potpisivanja Kumanovskog sporazuma i prekida rata- prisjeća se Lazarević i zaključuje da NATO nije uspio od tzv. Kosova da izgradi državu za ovih 25 godina.

– Ako su stvorili NATO državu a mi izgubili KiM, o čemu mi sada razgovaramo? Ako su nas oni savladali tada, zašto onda sada traže od nas nekakve pregovore i međusobno priznanje? – upitao je general.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.