General Mitar Kovač: Vojna saradnja Srbije i Grne Gore bila bi prirodna, ukoliko je ne diktira NATO!

0

Ukoliko je predložena saradnja Vojske Srbije i Vojske Crne Gore rezultat politike zasnovane na dobrosusjedskim i tradicionalnim odnosima onda je to dobra vijest, ali ako je inicijativa te saradnje uslijedila iz štaba NATO pakta čija je Crna Gora član, to je druga dimenzija saradnje.

Ovo je mišljenje profesora Mitra Kovača, general-majora u penziji i osnivača Evroazijskog bezbjednosnog foruma, na najavu ministra odbrane Crne Gore Dragana Krapovića da je zvanična Podgorica spremna da unapredi vojnu saradnju sa Srbijom.

Kovač kaže da saradnja Srbije kao vojno neutralne države sa članicama NATO pakta nije neuobičajena.

„Mi smo imali vježbe sa vojskom Amerike, Njemačke, Norveške.. Tako da u smislu vojne diplomatije i procedure ne postoje nikakve prepreke da se takva saradnja odvija, jer sve je to izraz političke procedure. Zato bi saradnja u bilo kom obliku sa vojskom Crne Gore bila, i trebalo bi da bude prirodna, posebno sada kada su se promijenile i političke prilike u Podgorici,“ ističe Kovač.

Kovač zapaža da postoje stvari koje nisu prirodne na relaciji dvije zemlje, a koje bi kroz proces saradnje dvije vojske mogle lako da budu ispravljene ako je izražena volja za saradnjom volja same Crne Gore.

„Recimo, ono što mi nije prirodno jeste da se crnogorski oficiri školuju u Hrvatskoj, a da su prekinuli školovanje u Beogradu. Ne kažem da se u domenu neke nove vojne saradnje to neće promijeniti. Doduše, ne vjerujem da će vodeće članice NATO to dopustiti ali mislim da bi to bio jedan od potrebnijih aspekata razvoja saradnje dvije vojske,“ ističe Kovač.

Ono što ga, kako kaže, samo buni jeste činjenica da je crnogorski ministar predlog o saradnji vojski Crne Gore i Srbije iznio u Briselu na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO, gdje je bilo riječi i o Zapadnom Balkanu.

„Sadržaj saradnje treba da bude izraz potrebe jedne i druge države a ne da bude dirigovan ili nametnut od strane NATO centrale. Ako obje države prepoznaju sadržaj saradnje i druge elemente potrebe saradnje u vojnoj dimenzijim onda je to povoljno i odiše otopljavanjem odnosa u bilo kojoj drugoj oblasti,“ smatra Kovač.

Podsjetimo, ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović je, govoreći u Briselu, poručio da je posle savezništva u NATO i puta ka Evropskoj uniji za Crnu Goru treći prioritet regionalna saradnja uključujući i odnose sa Srbijom kao prijateljskom zemljom.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.