Mladen Mikijelj

G7 sljedeće nedjelje u Italiji: O trgovinskim rizicima nakon uvođenja američkih carina Kini

0

Grupa sedam (G7) razvijenih zapadnih zemalja razmatraće rizike u svjetskoj trgovini na sastanku u Italiji sljedeće nedjelje, nakon što su SAD uvele „izuzetno oštre“ carine protiv Kine, rekao je italijanski ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti.

Američki predsjednik Džozef Bajden najavio je uvođenje novih carina na uvoz iz Kine, između ostalog, na baterije za električne automobile, računarske čipove i medicinske proizvode.

Tom odlukom je povećan rizik od trgovinskog sukoba dvije svjetske sile tokom izborne godine u Americi, prenosi Rojters.

Na sastanku ministara finansija država G7, koji će biti održan u gradu Stresi, biće riječi o „fragmentaciji svjetske trgovine, sa najnovijim potezima američke vlade koja je uvela oštre mere protiv Kine„, istakao je Đorđeti.

On je istakao da je „svijet kakav smo poznavali gotov„, te da je u toku „trgovinski rat koji oslikava geopolitičke tenzije“. Dodao je i da Evropa mora da izgradi sopstvenu ulogu u tom scenariju.

Još jedno od pitanja o kom će biti riječi tokom sastanka je i šta raditi sa zamrznutim ruskim sredstvima koja se nalaze u zapadnim zemljama, dodao je Đorđeti.

Pojedine države članice G7, među kojima su i SAD, žele da konfiskuju ta sredstva iskoriste za pružanje pomoći Ukrajini, ali oko toga nema konsenzusa na Zapadu.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.