Francuskoj prijeti nasilje povezano sa vanrednim izborima

0

Francuska bi se mogla suočiti s građanskim nemirima i nasiljem povezanim s izborima, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin, dok kampanja ulazi u posljednju sedmicu prije prvog kruga glasanja.

“Moguće je da će biti izuzetno jakih napetosti”, rekao je Darmanin za radio RTL, dodajući da se vlasti pripremaju za “vrlo zapaljivu” situaciju. Izbori se održavaju manje od mjesec dana prije Olimpijskih igara u Parizu 2024, prenosi Hina.

Predsjednik Emanuel Makron šokirao je naciju odlukom o raspuštanju Nacionalne skupštine ranije ovog mjeseca, nakon neuspjeha na izborima za Evropski parlament.

Sudbina predsjednika

Mnogi birači izbore doživljavaju kao referendum o sudbini predsjednika za kojeg se nekada smatralo da je sposoban prevladati političke podjele, ali čiji je rejting pao nakon nekoliko političkih kriza.

“Vjerujem vam”, poručio je Makron glasačima u “pismu Francuzima”, objavljenom u nedjelju, u kojem je svoj tabor, koji u anketama zaostaje za krajnjom desnicom i novoformiranim lijevim savezom, pokušao prikazati kao posljednju nadu za stabilnost.

“Nisam slijep: svjestan sam demokratskih slabosti”, naglasio je.

Makron je, takođe, ponovio da će ostati na dužnosti do isteka mandata 2027. bez obzira na ishod izbora.

 

(Al Jazeera)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.