PES: Veći ekonomski rast od planiranog i uspješna turistička sezona uvertira za punu realizaciju „Evrope sad 2“

0

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore koji je u prvom kvartalu ove godine imao realni rast od 4,4 odsto, a planiran je na 3,8 odsto, pokazatelj je da aktuelna Vlada vodi veoma odgovornu ekonomsku politiku, stvarajući uslov za sigurnu implementaciju programa Evropa Sad 2, koji se već sprovodi uvećanjem minimalnih penzija, saopštio je Pokret Evropa sad.

Kako navode, rast crnogorske ekonomije je jedan od najvećih u Evropi.

“Istovremeno, podaci pokazuju da je prosjek rasta u prvom kvartalu tekuće godine za 27 članica EU iznosio 0,1 odsto. Takođe, podaci Nacionalne turističke organizacije da u Crnoj Gori trenutno boravi više od 74 hiljada turista, što je za 1,8 odsto više nego rekordne 2019. godine, ukazuju da ćemo imati rekordnu i uspješnu turističku sezonu. Stoga, jasno je da su veći ekonomski rast od planiranog i rekordna turistička sezona, uvertira za punu realizaciju programa Evropa Sad 2, odnosno uvećanje minimalne i prosječne zarade”, ističe PES.

Kako su istakli, podaci Zavoda za zapošljavanje koji ukazuju da je stopa nezaposlenosti prošle godine u aprilu iznosila 15,16 odsto, a da je u istom mjesecu tekuće godine pala na 12,58 odsto, potvrđuju pozitivne trendove, koji će se u narednom periodu dodatno ubrzati.

“Imajući u vidu ove činjenice, ne čudi zašto pojedine političke partije i društveni činioci panično žele da se fokus sa ekonomskih tema prebaci na izazivanje vještačkih kriza, delegirajući teme koje apsolutno ne mogu pomoći ni razvoju države, niti unaprijediti kvalitet života njenih građana. Svi pokušaji destabilizacije, širenje dezinformacija i dizanje tenzija, imaju samo jednu svrhu, a to je nadljudski napor da se obesmisle rezultati na polju evropskih integracija, vladavine prava i unapređenja životnog standarda”, zaključuje PES.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.