EU se (ne) šali: Ukrajina je spremna za pregovore o članstvu

0

Evropska komisija (EK) će preporučiti početak pregovora o pristupanju EU sa Ukrajinom ovog mjeseca u pokušaju da signalizira podršku toj zemlji pre nego što Budimpešta preuzme rotirajuće predsjedavanje blokom, piše „Fajnenšel tajms“ (Financial Times).

Kijev je podnio zahtjev za članstvo u EU neposredno nakon početka ruske vojne operacije 2022. i dobio je status kandidata samo nekoliko mjeseci kasnije.

Sukob sa Rusijom je podstakao reviziju procesa proširenja EU, navodi FT, pošto su Ukrajina i Moldavija postale zemlje kandidati u junu 2022, a Gruzija krajem 2023. godine.

Komisija se zalaže za početak formalnih pregovora sa Kijevom i Kišinjevom ovog mjeseca kako bi tim državama dali pozitivan signal.

EK će u petak proglasiti da Ukrajina sada ispunjava ranije neispunjene kriterijume, uključujući „mjere za borbu protiv korupcije, ograničenja političkog lobiranja, pravila o prijavljivanju imovine za javne službenike i zaštitu jezika koje koriste nacionalne manjine“.

Gruzija, koja je usvojila zakon o „stranim agentima“ uprkos upozorenjima Brisela, neće dobiti zeleno svijetlo u petak, kada će komisija svoje ocjene podijeliti sa ambasadorima država članica.

Preporuka Brisela zahtijeva jednoglasnost vlada EU, a očekuje se da će Mađarska izneti primjedbe, navodeći pitanja poput tretmana mađarske manjine u Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban u prošlosti je blokirao druge odluke vezane za Ukrajinu, uključujući davanje zemlji statusa kandidata za članstvo u EU i odlaganje paketa pomoći od 50 milijardi dolara.

Iako je na kraju popustila pod pritiskom drugih prestonica, Budimpešta je do sada odbijala da odustane od veta na izdvajanje evropskog novca za pružanje vojne pomoći Kijevu.

Mađarska je dodatno zabrinuta i u vezi sa pravima drugih manjina u Ukrajini, posebno u vezi sa upotrebom neukrajinskih jezika — što prevazilazi zvanične uslove komisije, rekao je izvor FT.

Mađarska će 1. jula preuzeti rotirajuće predsjedavanje EU, što će joj dati dodatnu polugu u određivanju dnevnog reda sastanaka na kojima se raspravlja o pitanjima u vezi sa Ukrajinom.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.