Dvojica osuđenika pogubljeni od strane talibana na stadionu u Avganistanu

0

Talibani su danas izvršili javno pogubljenje nad dvojicom osuđenika na stadionu u jugoistočnom Avganistanu a zvaničnici su rekli da su rođaci žrtava pogubili dvojicu muškaraca, ne precizirajući koju vrstu oružja su koristili.

Talibanski vrhovni sud je ranije donio presudu da su njih dvojica odgovorni zbog uboda nožem na smrt dvije žrtve u odvojenim napadima.

U saopštenju se takođe navodi da su tri niža suda u Avganistanu, kao i talibanski vrhovni vođa Hibatulah Akhunzada naložili da se izvrši smrtna kazna kao odmazda za njihove zločine.

Portparol Vrhovnog suda Abdul Rahim Rašid rekao je da su muškarci upucani s leđa sa osam metaka za jednog i sedam za drugog.

Današnje egzekucije su treća i četvrta izvršena javna smtna kazna u Avganistanu od kada su Talibani preuzeli vlast u toj zemlji 2021. godine, dok su se tupe SAD i NATO povlačile.

Ujedinjene nacije su ranije kritikovale praksu Talibana da vrše javna pogubljenja, bičevanja i kamenovanja a danas su UN saopštile da se one snažno protive upotrebi smrtne kazne rekavši da nije u skladu sa osnovnim pravom na život.

Njena misija u Avganistanu pozvala je talibanske vlasti da uspostave hitan moratorijum na smrtnu kaznu kao korak ka njenom ukidanju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.