Dugoročna vremenska prognoza za jun za Evropu

0

Tokom većeg dijela mjeseca biće toplije od uobičajenog vremena na jugu, istočnoj srednjoj i sjevernoj Evropi, dok se na sjeverozapadu očekuje nestabilnije vrijeme, prognoza je Severe Weather Europe (SWE).

Prema SWE-u, očekuje se da će iznad srednje Evrope biti tranzit niskog pritiska, ali istok i zapad biće pod anomalijama visokog pritiska, prenosi N1 Zagreb.

Iznad Skandinavije i sjeveroistoka postoji jaka topla anomalija, budući da zapadni i jugozapadni vjetrovi donose topliju vazdušnu masu od normalne u regionu.

Hladna anomalija je iznad Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i djelova zapadne i srednje Evrope. To je zbog blage atlantske vazdušne mase koja ulazi u region.

Što se tiče temperatura koje možemo očekivati sljedeće nedjelje, SWE navodi da će do Skandinavije biti temperature od 20-ak stupnjava, a blaga atlantska vazdušna masa održava temperature ispod 20°C iznad zapadne i srednje Evrope.

U prvoj nedjelji juna temperature će na jugoistoku prelaziti 30 stepeni, a u Španiji i Portugalu počeće da rastu iznad 30 stepeni.

Gledajući prognozu padavina, postoji povećan potencijal za padavine nad svevernom i dvelovima centralne Evrope. Manje padavina prognozira se nad Velikom Britanijom, Irskom, zapadnom i južnom Evropom.

Sličan vremenski obrazac očekuje se i u drugoj nedelji juna. Osnovna razlika je jači stepen visokog pritiska nad centralnom i istočnom Evropom. Nad sjeverozapadnom Evropom ostaje oblast niskog pritiska.

Blaža atlantska vazdušna masa drži temperaturu pod kontrolom nad Islandom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Irskom i djelovima Skandinavije i Zapadne Evrope. Toplija vazdušna masa širiće se ka srednjoj, južnoj i istočnoj Evropi.

U istočnoj i centralnoj Evropi i jugoistoku kontinenta očekuju se temperature od 30°C, u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj od 12-16°C, dok će u sjevernoj Njemačkoj i Francuskoj biti nešto iznad 20°C.

Prognoza pokazuje više padavina u regionima sa nižim temperaturnim anomalijama, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i djelove Skandinavije i zapadne i centralne Evrope. Povećane količine padavina u regionima sa temperaturama iznad normalnih, kao što je Poljska, na primjer, mogu ukazivati na pojačane grmljavine i jake vremenske aktivnosti. Manje padavina i sušniji uslovi prognoziraju se za južnu polovinu Evrope.

Prognoza za treću nedjelju juna pokazuje anomaliju niskog pritiska koja se kreće na jug, direktno iznad Velike Britanije i Irske, dok se polje visokog pritiska diže dalje na sjever i sa još jednim područjem visokog pritiska iznad južne Evrope.

Prognoza padavina pokazuje pomjeranje u oblasti niskog pritiska i ukazuje na više padavina u toplijem istočnom dijelu pojasa niskog pritiska iznad sjeverozapadne Evrope i centralnih djelova sjeverno od Alpa. Manje padavina predviđa se za južnu, istočnu i sjevernu Evropu pod anomalijom visokog pritiska.

Padavine takođe zavise od vlage i oblaka, koje je mnogo teže predvidjeti od temperaturnih obrazaca. Dakle, iz tog razloga, prognoza padavina pokazuje opadajući signal kako ide dalje.

Za posljednju nedjelju juna, najnovija vremenska prognoza pokazuje da se oblast niskog pritiska kreće na sjever, sa koritom koja se proteže na zapad. Nad južnim i istočnim djelovima zemlje ostaje anomalija visokog pritiska.

Nad sjeverozapadnom i sjevernom Evropom oko područja niskog pritiska i ispod zapadnog toka očekuju se normalne do hladnije temperature. Ali većina južne, istočne i djelova centralne Evrope doživljavaće temperature iznad normalnih.

Izuzetak su zapadna i centralna Evropa pod uticajem korita, koji može povećati potencijal oluje nad srednjom Evropom. To možemo vidjeti u oblasti sa povećanim padavinama u srednjoj Evropi oko Alpa. Inače, vidimo povećane padavine nad sjevernom Evropom i sušnije uslove u južnim i istočnim djelovima pod anomalijom visokog pritiska.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.