Đukanovićevi očajnički pokušaji sabotaže istorijskog procesa promjena

1

piše: Vladimir Vukićević, kolumnista BORBE

Nalazeći se u bezizlaznoj političkoj situaciji odlazeći Đukanović se odlučio da kompletnu državu drži u pat-poziciji, kao taoca njegove lične i političke sudbine. Takvo neodgovorno i kukavičko ponašanje se od njega i moglo očekivati, a da će ući u tu terminalnu fazu svog političkog djelovanja moglo se naslutiti kada je flagrantno pogazio Ustav ne želeći da mandat za sastav nove vlade da lideru DEMOS-a Miodragu Lekiću. Ljudski i politički očajnik je ubrzo nakon toga dobio odgovor građana na lokalnim izborima 23. oktobra, pred koje je obećavao širom Crne Gore svojim preostalim simpatizerima da “ima pobjedu u džepu“: on, njegova lažna stranka i njeni sateliti potučeni su do nogu.

Taj jasan rezultat i ogromna većina građana koja se odlučila da ubrza veliki proces demokratskih promjena nije bila dovoljna da se očajnik Đukanović pribere i presabere, da se povuče od bezumnog nauma da mrcvari kompletno društvo, vukući ga u živo blato i pokušavajući na sve načine da opstruira dalji proces reformi i demokratskog razvoja. Olinjali autokrata i prevaziđeni političar se uopšte nije nijednom riječju osvrnuo na taj debakl, nije se ni zahvalio svojim preostalim glasačima, donio je odluku da nastavi sa destrukcijom, proizvodnjom haosa i udarima na ustavni i demokratski poredak. Ušao je i u organizaciju i finansiranje protesta pred Skupštinom Crne Gore, na kojima se u oba navrata nije ni pojavio.

Slab odziv, fijasko i bojkot protesta čak i od pojedinih istaknutih kvadrat-patriota, jasan je signal da je politički strmoglav Đukanovića, DPS-a i satelita nezaustavljiv proces, a pokušaj potrošenog autokrate da za sobom u provaliju odvuče cijelu državu ostaće zauvijek zapisan kao sraman i izdajnički čin. Politički autizam i destrukcija Đukanovića poslednjih mjeseci ne samo da su vidljivi na unutrašnjem planu, jer ih osjećamo svakodnevno iz svake njegove izjave i čina, nego i u njegovom odnosu na nekadašnje “međunarodne partnere“- SAD i EU.

Prvo je na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u Skupštini rekao da su u DPS-u spremni da što prije razgovaraju o izboru sudija Ustavnog suda, „ali ne na način kako je to započela parlamentarna većina, sa svojom listom predloga“. Bilo je jasno da je svojim taster-poslanicima dao nalog da ne glasaju za predloženu listu sudija, iako se povodom Zakona o predsjedniku obratio za mišljenje Venecijanskoj komisiji. Juče je predsjednica Venecijanske komisije  Kler Bazi Malori pozvala crnogorske poslanike da izaberu četiri sudije Ustavnog suda.

“Ustavni sudovi su čuvari ustava. Neophodno je i hitno da se Ustavnom sudu Crne Gore omogući da izvrši svoju ulogu u ovom trenutku duboke institucionalne krize u zemlji. Zato pozivam sve političke snage koje sjede u Skupštini Crne Gore da pokažu svoju posvećenost demokratskom funkcionisanju državnih institucija i da bez daljeg odlaganja izaberu četiri nedostajuće sudije Ustavnog suda kvalifikovanom većinom, kako je predviđeno. Ustavom kako bi se obezbijedio pluralistički sastav Suda. Za sprovođenje Ustava potrebna je lojalna saradnja svih državnih institucija“, saopštila je Malori. Na tom pitanju ostaje da vidimo da li će Đukanović ostati i dalje pri produbljivanju političke krize i nastavku blokada i opstrukcija.

Istoga dana govoreći na Balkanskom integracionom Forumu, Đukanović je žestoko napao Zapad u više navrata. Prvo je kazao da je Rusija sistematski pripemala platformu ovakvog djelovanja, dok je, kako kaže, Zapad bio “zaveden prividnom idilom odnosa Rusije i NATO“ Zatim je istakao “promjenu politike SAD prema Balkanu“, te da u “kompleksu nerazumijevanja imamo dva defekta“

“Meni je uho parala ta deficinija “da su svi nacionalizmu na Zapadnom Balkanu inspirisani korupcijom. Na Balkanu je to promašena dijagnoza ili zbog nepoznavanja Balkana ili zato što se prihvata servirana formula sa Balkana. Svi nacionalizmi su inspirani osvajanjem teritorija na Balkanu”, kazao je Đukanović, te dodao da nas “površnost međunarodne politike zna skupo koštati”.

“Tu mislim i na apsolutizaciju cilja koji je postavljen 2020. godine- promjena sad i odmah. Dobili smo promjene i dobili smo šta smo dobili. Ne sporim ideju da je važno za demokratsku dinamiku promjena vlasti, ni ocjenu da je u Crnoj Gori postojao dug kontinuitet prethodne vlasti i da se nametala promjena da se ta dogodi, ali kada je to imperativ i apsolutni cilj onda ćete vidjeti ovo što se danas dešava u Crnoj Gori “, ocijenio je Đukanović.

Na kraju, Đukanović je rekao da zapadni partneri moraju jasno saopštiti da su napravili previd prije dvije godine.

“Kad je u pitanju Crna Gora, evropska zajednica i zaapadni partneri moraju jasno saopštiti da su napravili previd prije dvije kada je došlo do promjene vlasti, jer bez takvog saopštenja, oni će i dalje legitimisati srljanje građanskih političkih struktura u brak sa nacionalizmom“, kazao je Đukanović.

Ovim nastupom je jasno označio nekadašnje “međunarodne partnere“ kao krivce za poraz na izborima 2020. godine, a iako više ne može dobiti izbore ni u Šavniku ili u Kolašinu, osmjelio se da na kraju svoje političke karijere dijeli packe i lekcije Zapadu kojem je decenijama bespogovorno služio. Njegov govor i zadati pravac su odmah u danima koji su dolazili, ispratili njegovi plaćenički propagandni punktovi u kojima se svakodnevno i u serijama pojavljuju tekstovi kojim a se za sunovrat Đukanovića, DPS-a i satelita okrivljuju ambasadorke SAD i Velike Britanije u Podgorici, nazivajući se “domaćicama“, a zatim i visoki zvaničnici EU i SAD, kao i vlade tih država.

Đukanović je konačno otpisan i u Crnoj Gori, ali i van nje. Za njega bi bilo najbolje da se povuče i prestane sa destrukcijom, proizvodnjom haosa i nemira, vještačkim podizanjem tenzija, ali i blokiranjem i opstrukcijom demokratskih procesa, reformi i tranzicije. Crna Gora nema vremena i više ne želi da bude talac jednog čovjeka koji se ne miri sa činjenicom da je njegovo vrijeme zauvijek prošlo, a politička sudbina definitivno zapečaćena.

 

 

 

1 Comment
  1. Nikad vise komentariše

    Skupstinska vecina mora reagovati. Oni predstavljaju vecinsku volju gradjana. Ne moze jedan covjek vrsiti opstrukciju i drzati drzavu kao taoca. Ne moze jedan diktator da se nekaznjeno suprostavlja vecinskoj volji gradjana.
    Uvesti vanredno stanje. Skupstina moze donijeti zakone kojima se u slucaju samovlasca i zloupotrebe sluzbenog polozaja moze takvome oduzeti ovlascenja.
    Dosta je terora i samovolje koju su sprovodili 30 godina. Dosta je vise drps cunamija koji je unistio skolstvo, zdravstvo, privredu…
    30 godina niko nije mogao biti zapislen sem drps aktivista i sto je najgore oni i danas rade i opstruiraju svaki napredak drzave. Zato lijepo sve razrijesiti radnog odnosa pa otvoriti pravedni konkurs. Pa neka na tom konkursu pokazu koliko znaju i umiju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.