Đukanovićev predlog odbijen: Nije usvojen dnevni red sa predlogom za skraćenje mandata Skupštini

0

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović došao je u Skupštinu Crne Gore gdje bi poslanici danas trebalo da raspravljaju o Đukanovićevom predlogu za skraćenje mandata Skupštini.

Poslanici Skupštine odbili su dnevni red sa jednom tačkom – skraćenje mandata Skupštini. Protiv dnevnog reda su glasali poslanici stare parlamentarne većine.

Prethodno je u Skupštinu došao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. On nije prisustvovao sjednicama Zakonodavnog i Ustavnog odbora.

Zakonodavni odbor se o Đukanovićevom predlogu nije izjasnio jer Đukanović nije došao na dvije sjednice tog skupštinskog tijela. Đukanović je u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da se nijesu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću. Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore. “Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u sto kraćem roku”, smatra Đukanović.

To će, kako je ocijenio, omogućiti izbor vlade koja će djelovati u punom kapacitetu. Đukanović je naglasio da regionalni globalni kontekst i političko–bezbjednosni izazovi, ekonomski i finansijski problemi Crne Gore, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu vladu.

“Vjerujem da se do takve vlade može doći jedino odlukom građana na izborima”, ocijenio je Đukanović.

(Vijesti/BORBA)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.