Đukanović optimističniji od svog naslednika: Crnoj Gori ne treba više od tri godine da završi proces integracije u EU!

1

„Mislim da će se Crna Gora pridružiti Evropskoj uniji i ne dijelim pesimizam ljudi koji smatraju da će se to desiti 2040. godine. Mislim da za zemlju kao što je Crna Gora ne treba više od tri godine da završi proces integracije, ocijenio je doskorašnji predsjednik Milo Đukanović na 18. globalnom bezbjednosnom GLOBSEC forumu, gostujući na panelu „EU integracije: Perspektiva Zapadnog Balkana“.

Komentarišući proces EU integracija rekao je da su prošle dvije decenije od Solunskog samita.

„Kakav je bio entuzijazam tada potvrđuje da je tadašnji grčki premijer predviđao da 2014. bude godina pristupanja za sve zemlje Zapadnog Balkana. Nekoliko godina kasnije pitanje je je li naš region bliži ili dalji od Evropske unije sada nego 2003. godine“, naveo je Đukanović.

Ocijenio je i da postoji dijagnoza.

„Uz nespornu odgovornost nas koji živimo na Balkanu, ključna odgovornost za aktuelnu situaciju je na politici međunarodne zajednice prema Zapadnom Balkanu u prethodnom periodu“, smatra Đukanović.

Na pitanje osjeća li kajanje što tokom mandata nije učinio više, odnosno smatra li da je mogao učiniti više da učvrsti put Crne Gore u EU integracijama rekao je da „nema dileme da je veliki dio odgovornosti“ na nas koji živimo u regionu Zapadnog Balkana, odnosno na lidere.

„Ali moramo se vratiti staroj dilemi. Smatram da je loš inicijalni impuls za ovu situaciju da EU nije čvršće opredijeljena bila za proširenje“, kazao je Đukanović.

1 Comment
  1. Blazo komentariše

    Don Milo se bas aktivirao kako je popusio na izborima.Izgleda da su on, Eakobar i Lazojko napravili neki dil u kome mu se garantuje imunitet.Samo da Srbi ne udju u vlast, ne daj Boze.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.