Danilović: Petrovići, a ne Đukanović, učinili su Crnu Goru nezavisnom

Danilović: Petrovići, a ne Đukanović, učinili su Crnu Goru nezavisnom

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da smo sve okrenuli naopako ali mnogi ćute jer kod nas je svaki prigovor državnoj vlasti i simbolici države antidržavni udar.

“Ućutali su se tako svi koji se plaše da prigovaranjem ne poštuju državu, svi koji sebe smatraju urednim podstanarima u vlastitoj zemlji”, poručio je on.

On je kazao da je na današni dan 1878. na Berlinskom kongresu priznata je nezavisnost Crne Gore – “danas je tako istinski Dan nezavisnosti jer državu smo imali i prije, a da nismo ne bi nam mogao niko priznati nezavisnost”.

Ipak, tvrdi Danilović, ovdašnja vladajuća klika željna je sebe da učini istorijskom generacijom pridajući sebi nezasluženu važnost određivanjem 21. maja za Dan nezavisnosti i ponižavajući pritom nezavisnost koju je Crnoj Gori nakon vjekova okupacije i neslobode izborila generacija naših pradjedova krajem 19-og vijeka.

“Želja Mila Đukanovića da bude i Kralj Nikola i Josip Broz ostvarena je tako u rošomonu praznika kroz koje se vrijeđa dostojanstvo našeg naroda i njegove državne istorije”, kaže se u saopštenju.

On je poručio da je Zakonik opšti crnogorski i brdski temelj crnogorske pravne i političko-državne pismenosti.

“Kada prođe ovo bestidno vrijeme laganja iz interesa i zbog sramnog udvaranja nepismenom “gospodaru” neko će se već sjetiti da je usvajanje Stege i Zakonika opšteg crnogorskog i brdskog, na samom kraju osamnaestog vijeka, doba koje istinski treba slaviti kao početak moderne i obnovljene državnosti Crne Gore pod Svetim Petrom Cetinjskim. Taj Zakonik je novovjekovni temelj naše pravne i političko-državne pismenosti”, kaže se u saopštenju.

On je prvi, navodi Danilović, nakon mučeničkih vjekova progona i osmanlijske okupacije, koji su prethodili, pokušao urediti državu – pokušao i uspio.

“Tu istorijsku istinu neće niko i nikad sakriti ponaročito ne Đukanović sa svojim “prigodnim” obraćanjima iz kojih vrvi neznanje, istorijsko nesnalaženje i mlataranje po datumima i događajima od kojeg obrazovane ljude pripadne muka i stid”, kaže se u saopštenju.

“Predsjednik DPS-a u očima neznalica može izazvati divljenje i predstavljati se kao neko ko ispravlja pogrešne istorijske tokove. U očima znajućih on izgleda kao na brzinu edukovani kursista u lošoj školi istorije”, poručio je Danilović.

On je kazao da bi bilo divno “da nam objasni vlastito poimanje etnofiletizma, kanona i uloge Vaseljenskog patrijarha u Pravoslavlju – da nam objasni pa da se siti isplačemo”.

“Očigledni propusti iz opšteg obrazovanja, ne razumijevanje istorijskih i kulturološko-civilizacijskih epoha od njega čini ozbiljnu prijetnju trajanju Crne Gore i njenom prepoznatljivom kodu. Tu ne pomaže ni par usputnih kurseva kod istoričara Andrijaševića jer se ponešto može i naučiti ali razumjeti u kontekstu prilika i događaja vrlo je teško”, kaže se u saopštenju.

Related posts

6 Comments

 1. Darko

  E moj Dnilovicu
  Ti si inace isprdak srbijanski i to ti prija , i onda nisi kapacitet vidjet ko je i sto je . U svakom slucaju brzo ides pa pa pa .
  A Djukanovic i za 300 god bice sto je i danas. Crkni izdajico .

  1
  9
  Reply
 2. Munja

  To so i pravu, ali si zaboravio dodati da ti i tvoji drugovi činite sve da joj odzmete nezavisnost.. Da si se ti pitao, cg nikada nebi bila nezavisna.. Spreman si da ližeš guzicu svakom srpskom predsjedniku

  Reply
 3. Kontra revolucija

  Darko, Munja, Traktorist, staje , jel pocela panika ?.
  Ne panicite, bice sve u redu !.
  Nije Spuz za zivotinje !.
  Nece biti puno, samo koja godina !.
  Al onda ste dostojanstveno
  odradili narodu !.
  Onda mozete ponovo podici te vase izdajnicke glave !!!.

  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *