Danilović: Crna Gora je nastala sabirajući se oko Božićnjeg i badnjačkog plamena

0

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović čestitao je Božić.

„Hristos se rodi

Božić je vječno obnavljajući dan rođenja Onoga koji je rođen zbog nas, ali je i jedan od najznačajnijih državnih praznika Crne Gore, narodni praznik, temelj naše državnosti, datum velikih vojničkih pobjeda i istorijskih bitaka.

Božić u Crnoj Gori, kao i drugdje među Hrišćanima, praznik je Vaseljene, ali je kod nas i porodična slava nad slavama, dan djetinje radosti, dan velike ljubavi, dan jednakosti ubogih i bogatih, naš Dan pobjede.

Ništa, pa ni godine i decenije raspeća Boga i Božića nije oskrnavilo svetost ovog praznika.

Crna Gora je nastala sabirajući se oko Božićnjeg i badnjačkog plamena bivajući manja i veća, gora i bolja, nestajući i stvarajući se uvijek i iznova kao zajednica različitih, a bližnjih, kao društvo koje umije da prihvati slobodu i pravo drugoga.

Dan Hristovog rođenja, u ropstvu i slobodi, u ratu i miru, u tugama i radostima, ostao je uvijek nepokoren i nepokraden.

Naša Svetosavska Crkva stradala je koliko i Crna Gora, a dugo vjekova bile su jedno te isto; dva imena za jedan otpor koji bi propao i nestao da je bio samo od ovoga svijeta.

Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, patrijarhu Porfiriju, mitropolitu Joanikiju, svim episkopima, sveštenstvu i monaštvu, čestitamo dan Hristovog rođenja u nadi da će Crnoj Gori, ovaj dan ljubavi Boga prema čovjeku, i ova godina, donijeti razumijevanje, međusobno uvažavanje, poštovanje drugoga i opšti napredak.

Mir Božiji – Hristos se rodi!“, navodi se u čestitki Danilovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.