Dan Ekonomskog fakulteta obilježio okrugli sto o eknomskim izazovima Crne Gore

0

Više od stotinu prisutnih predstavnika akademske zajednice, donosioca odluka, poslovne zajednice i studenata, prisustvovalo je okruglom stolu pod nazivom Ekonomski izazovi Crne Gore organizovanom povodom obilježavanja Dana Ekonomskog fakulteta i polovine vijeka od osnivanja Univerziteta Crne Gore. Događaju su prisustvovali rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Učesnici okruglog stola su bili eminentni naučnici i istraživači iz šireg regiona okupljeni sa domaćim stručnjacima u namjeri da ponude odgovore na ključna pitanja koja determinišu budući razvoj Crne Gore. Zaključci okruglog stola i usvojene preporuke će sa zaključcima okruglih stolova na drugim fakultetima činiti jedinstvenu publikaciju pod nazivom “Crna Gora 2024-2034: vizija i preporuke Univerziteta Crne Gore”, koju će rukovodstvo Univerziteta i fakulteta zvanično predati Vladi i Skupštini krajem kalendarske 2024. godine.

Uoči početka radnog dijela događaja prisutne je pozdravio dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Mijat Jocović. Osvrćući se na obilježavanje jubileja – 50 godina trajanja Univerziteta Crne Gore, dekan Jocović je poručio poručio da je Univerzitet Crne Gore u svim godinama svog postojanja bio nosilac i luča društveno-ekonomskih, tehnoloških i kulturnih promjena u Crnoj Gori.

„Univerzitet Crne Gore je i sjedište stvaranja crnogorske intelektualne elite u proteklom periodu. I dijelim stav iznešen na centralnoj proslavi Jubileja – 50 godina postojanja Univerziteta Crne Gore – da je naš Univerzitet ključno oblikovao današnju Crnu Goru. A u tom procesu, usudiću se sa pravom da kažem – posebno mjesto pripada i Ekonomskom fakultetu“, rekao je Jocović.

On je dodao i da smo na Ekonomskom fakultetu sa neskrivenom željom i entuzijazmom prihvatili poziv Univerziteta Crne Gore da u sklopu obilježavanja važnog jubileja jedan u nizu okruglih stolova bude organizovan na Ekonomskom fakultetu.

„Progres društva može da se dogodi kada se promjene dešavaju uporedo u ekonomskoj, društveno-političkoj i kulturnoj sferi – i svaki progres koji se ograničava na jednu sferu, sprečava progres u svim sferama. Upravo vođeni navedenim stavom i željom da aktivno doprinosimo i participiramo u aktivnostima integrisanog univerziteta, organizujemo ovaj okrugli sto sa ciljem da ponudimo stav Univerziteta i o aktuelnim ekonomskim izazovima, ali i znanje koje smatramo da može koristiti u njihovom prevazilaženju“, zaključio je Jocović.

U uvodnom obraćanju na temu Ekonomski izazovi Crne Gore, prodekan za naučnoistraživački rad na Ekonomskom fakultetu docent dr Jovan Đurašković je istakao da je tranzicija pokazala da su tradicionalne razvojne ideje koje naglašavaju akumulaciju kapitala u sjenci fundamentalnog cilja – a to je izgradnja institucija.

Slabe institucije su učinile da proces tranzicije, ali još važnije tempo konvergencije ka razvijenim privredama, budu veoma spori! Važno je jačati inkluzivne institucije koje, primarno, podstiču konkurenciju i povećavaju produktivnost. Država mora afirmisati dugoročno orijentisane i predvidljive politike u cilju smanjenja neizvjesnosti u privredi, zaključio je prodekan Đurašković.

U okviru prve panel sesije, kojom je moderirala prof. dr Vesna Karadžić sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici, učesnik je bio prof. dr Jože P. Damijan, sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, koji je govorio o razvojnim šansama malih zemalja u uslovima globalizacije i tom prilikom predstavio iskustva Slovenije i dao preporuke za Crnu Goru.

Učesnik panel je bio i prof. dr Mojmir Mrak sa istog fakulteta koji je govorio na Evropskoj uniji 20 godina poslije velikog istočnog proširenja kroz iskustva Slovenije i dao moguće pouke za zemlje kandidate Zapadnog Balkana. U istoj panel sesiji je učestvovao i dr Nikola Altiparmakov, sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i tom prilikom govorio na temu – 30 godina drugog penzijskog stuba u Istočnoj Evropi – iskustva i pouke za Crnu Goru.

Tokom druge panel sesije, kojom je moderirao prof. dr Saša Popović sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici, putem video linka prisutnima se obratio dr Isak Adižes i tom prilikom dao preporuke Crnoj Gori za održivost i dugoročan razvoj.

U istoj panel sesiji učestvovali su eminentni profesor sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani – prof. dr Janez Prašnikar koji je govorio na temu – vlasničke promjene u tranzicionim zemljama – iskustva Slovenije i preporuke za Crnu Goru i prof. dr Maja Baćović sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici koja je govorila o niskom rastu produktivnosti i dugoročnom privrednom razvoju Crne Gore.

Događaj na Ekonomskom fakultetu upriličen povodom obilježavanja 64 godine od osnivanja Ekonomskog fakulteta bio je prilika i da se tradicionalno prisutnima predstavi Godišnji izvještaj o radu u kojem se nalaze informacije o svemu onome što je postignuto na planu unapređenja nastavnog procesa, naučnoistraživačkog rada, međunarodne saradnju, saradnje sa poslovnom zajednicom i javnim sektorom, kao i brojne aktivnosti usmjerene na podršku studentima prilikom njihovog ulaska na tržište rada.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.