Dačić: Zapad pokušava da spriječi održavanje sjednice SB UN o NATO agresiji

0

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Zapad pokušava da spriječi održavanje sjednice SB UN o NATO agresiji, ali da će on biti u Njujorku, ako sjednica bude zakazana.

On je, govoreći o sjednici u Savjetu bezbijednosti o NATO agresiji koju je inicirala Rusija, rekao da mu je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov prenio da postoji dogovor između velikih sila, pet stalnih članica da ne osporavaju jedna drugoj kad neko traži sjednicu.

Dodao je da je upitno da li će te sednice uopšte biti jer kako je rekao, zapadne zemlje žele da te sednice ne bude, ali da će ukoliko do nje dođe, on u ime Srbije učestvovati.

„Međutim, imamo najave od zapadnih zemalja sa porukom „nemojte džabe da dolazite“, u smislu toga da sjednice vjerovatno neće biti. Da li su to međusobne žaoke koje se upućuju mi ne možemo u ovom trenutku da znamo, ali ono što je sigurno mi ćemo se pripremiti za tu sjednicu. Mi ne idemo tamo sa ciljem da budemo neki arbitri u odnosima velikih sila, nego da pričamo o našim problemima, bombardovanju gdje su stradali civili. Očekujemo da će sjednice biti, ali nismo sigurni“, rekao je on.

Dačić rekao je da je sa svojim ruskim kolegom razgovarao o najvažnijim pitanjima koja su od sudbinskog značaja za Srbiju poput pitanja o energetici i snabdijevanja gasom, kao i da „mi imamo čitav niz nekih veoma konkretnih stvari gde očekujemo pomoć od Rusije“.

„Znate da se odigrava prijateljska fudbalska utakmica između Rusije i Srbije i u tim komunikacijama koje sam imao sa ministrom Lavrovom kada smo se čuli oko sadnice Savjeta bezbeijdnosti oko KiM on me je pozvao da zajedno posmatramo utakmicu i na njegov poziv sam ja došao“ , rekao je Dačić u izjavi za medije.

On je dodao da je sa Lavrovom razgovarao o brojnim bilateralnim pitanjima i da je mu je još jednom zahvalio na čvrstom i principijelnom stavu oko Kosova i Metohije.

„Za nas je to od vitalnog značaja. Od vitalnog značaja je da znamo da u Savjetu bezbijednosti imamo jedan siguran glas koji će uvijek biti protiv nezavisnosti Kosova i Metohije i koji će uvijek biti za pitanje teritorijalnog integriteta Srbije“, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da se odnosi Srbije i Rusije baziraju na veoma visokom nivou međusobnog povjerenja i ličnih odnosa između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina.

On je rekao i da je Srbija pod velikim pritiskom da uvede sankcije Rusiji.

„Zbog svega toga je bitno i znači u ovoj realnoj situaciji, mogućnosti za ekonomsku saradnju i ekonomske projekte koji su uopšte mogući da se realizuju. Ono što na čemu sigurno treba da nastavimo da radimo, to je pitanje snabdijevanja gasom“, rekao je Dačić.

On je napomenuo da je dogovor predsjednika Vučića i Putina o snabdevanju gasom potpisan do 2025. godine i da je važno da se produži.

„Tu je i pitanje skladištenja gasa, proširenja kapaciteta, pitanje učešća ruskih firmi u nekim infrastrukturnim projektima na polju elektroprivrede – hidroelektrana Đerdap, upotreba nuklearne energije u medicinske svrhe. Sada bi trebalo videti šta je od svega toga moguće u ovim postojećim okolnostima koje nažalost ne zavise od nas“, rekao je Dačić.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.