Dačić sa šefom francuske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini SE: Beograd očekuje više razumijevanja od francuskih poslanika za argumente protiv prijema tzv. Kosova

0

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Beogradu sa šefom francuske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) i predsjedavajućim Komiteta za političke poslove i demokratiju PSSE Bertranom Buiksom, kojem je poručio da Beograd očekuje više razumijevanja od poslanika Francuske u tom tijelu za argumente protiv prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Dačić je izrazio razočaranje zbog usvajanja Nacrta mišljenja izvjestioca PSSE Dore Bakojani o zahtjevu Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, na vanrednom sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE, u kome su kao uslovi za prijem izostavljeni osnivanje ZSO i rešenje za pitanje eksproprijacija na sjeveru Kosmeta.

Ministar je istakao da je KiM istorijski važan dio Srbije, te podsjetio na vjekovno prijateljstvo Srbije i Francuske tokom oba svjetska rata, kao i na činjenicu da su obje zemlje uvijek bile na pravoj strani istorije.

Prenio je da očekuje da francuski poslanici u PSSE imaju više razumijevanja za argumente Srbije na predstojećem zasijedanju tog tijela, na kojem će se razmatrati Nacrt mišljenja o zahtjevu za prijem „Kosova“ u Savjet Evrope.

Buiks je istakao da je Francuska iskreni prijatelj Srbije, kao i da podržava pregovore i dijalog po pitanju zahtjeva za prijem Kosova u Savjet Evrope.

Naveo je da Francuska ostaje otvorena za dijalog sa srpskom delegacijom pri PSSE i da ima razumijevanja za stavove Srbije po tom pitanju.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.