Dačić: I dalje je neizvjesno održavanje sjednice SB UN povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SRJ

0

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić poručio je iz Njujorka da je i dalje neizvjesno održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije koju je zahtijevala Rusija.

„Sjednica je zakazana na zahtjev Ruske Federacije za danas u 15 časova po njujorškom vremenu. Postoje najave da će neke zapadne zemlje tražiti proceduralno glasanje o sjednici, prije usvajanja dnevnog reda, pa je i dalje neizvjesno da li će ona biti održana. Svakako će početi, makar prema internom dogovoru velikih sila i stalnih članica SB, ali nije isključeno da se napravi neki presedan kao što se desilo prije 25 godina“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je on tu, „ako žele da nas čuju, čuće nas, ako ne, svakako će u zgradi UN reći šta ima“.

„Mi smo tu iako neki ne žele da čuju našu stranu o onome što se desilo prije 25 godina, ali od toga ne mogu da pobjegnu“, istakao je ministar spoljnih poslova.

On je podsjetio da je tada došlo do kršenja međunarodnog prava, da je prvi put izvedena vojna intervencija jedne regionalne organizacije protiv suverene zemlje i to bez odluke SB UN.

„I to je jedna protivpravna situacija koja se ne može pravdati bilo kakvom drugim razlozima jer kada vi ubijete civile ne može biti riječi o tzv. humanitarnoj intervenciji“, rekao je Dačić i postavio pitanje zašto bi nekom smetalo da se održi sjednica.

Dačić je podsjetio da Srbija nije član Savjeta bezbjednosti, te da je delegacija u Njujork došla na poziv onih koji su tražili ovu sednicu (Rusija).

„Sama ta procedura ide tako, da se predloži dnevni red i onda se, ako nema primedbi na dnevni red, ide svojim tokom. Moguće je da neko zatraži, imamo takve najave da će zatražiti proceduralno glasanje. Imam jedno pitanje, pa zar nisu to mogli da zatraže prije pet dana ili pre sedam dana? Nije sjednica zakazana jutros. Zašto je bilo potrebno da se dođe do toga da svi dolazimo ovdje, a onda na kraju možda ne bude sjednice“, rekao je Dačić.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.