Da li će Crna Gora postati „Kripto Gora“?

0

Crnogorski građani odnosno djeca su decenijama učena da je Crna Gora država u kojoj su čast, poštenje, čojstvo i junaštvo osobine na kojima se zasniva naše društvo. Međutim u praksi je situacija skoro pa sasvim drugačija, jer su tužne 90-te iznjedrile nove društveno prihvatljive obrasce ponašanja i načine razmišljanja, koji su u zapećak bacili sve dobro što je bila asocijacija na Crnu Goru.

Nećemo ponovo praviti retorspektivu DPS-ove vladavine, koja je direktno uticala na blijeđenje svih onih ljudskih kvaliteta koji su se vezivali za crnogorske građane, već ćemo se fokusirati na sadašnjost i budućnost.

Lideri i članovi Pokret Evropa sad su mnogo puta naglasili da će se napraviti otklon od kriminalnih praksi koje su bile svojstvene DPS-u. Međutim, stiče se utisak da sadašnji premijer Milojko Spajić i neki od njegovih ministara iz redova PES-a odlučno uvode neke nove prakse, koje ne izgledaju kriminalno poput DPS-ovih, ali mogu rezultirati istim konsvekencama po Crnu Goru, njenu ekonomiju i društvo.

Kao veliki kripto entuzijasta, Spajić je rekao da će kriptovalute ekonomski preporoditi Crnu Goru, a građanima donijeti oko 10.000 novih radnih mjesta. Umjesto toga, kriptovalute su nam dovele isti tip ljudi, koji nam je u Crnu Goru dolazio i prao novac u vrijeme DPS-a.

Bura oko afere sa Do Kvonom se ne smiruje, a čovjeka koji je kroz kripto prevare „zaradio“ 40-ak milijardi dolara potražuju i Južna Koreja i Sjedninjene Američke Države.

Hjeong Do Kvon je samo jedan u nizu „kripto biznismena“ koji su Crnu Goru pikirali kao svoju sigurnu luku. Britanski prevarant Džordž Kotrel je izabrao Tivat, gdje se nalazi njegov kriptomat. Interesantno je da je i Kotrel imao problema sa zakonom u Sjedinjenim Državama, gdje je 2016. uhapšen pod optužbama za pranje novca, prevare, ucjene i iznude.

Nema zvaničnih podataka koliko je crnogorskih građana pokušalo, a koliko još uvijek „rudari kriptovalute“. Ne smiju se zaboraviti ni Rusi i Ukrajinci koji su u velikom broju došli u Crnu Goru nakon početka sukoba u Ukrajini, a dio njih je iz kripto zajednice.

Inače, Spajić je i sam vlasnik određene količine kriptovaluta, među kojima je i Bitkoin, a 42. Vlada u kojoj je Spajić bio ministar finansija prvo je formirala, a sada 44. Vlada na čijem je čelu Spajić ugasila Direkciju za kriptovalute i blokčejn.

Takođe, da se ne zaboravi, osnivač jedne od najjačih kriptovaluta „Ethereum“ Vitalik Buterin, dobio je crnogorsko državljanstvo 2022. godine, a 2023. Centralna banka Crne Gore dogovorila je saradnju sa „Ripple“, provajderom kripto i blokčejn rješenja, sa ciljem razvoja pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u Crnoj Gori.

„Uvođenje digitalne valute ili nacionalnog stabilcoina, odnosno stabilne valute je još jedan korak ka digitalizaciji finansijskih usluga i širenju prostora za dostupnost finansijskih usluga građanima“, navedeno je tada u saopštenju Centralne banke Crne Gore.

Međutim, crnogorska javnost još uvijek ne zna koje su ili koje će biti koristi za Crnu Goru i njene građane od činjenice da je Buterinu dodijeljen crnogorski pasoš.

Spajić se nedavno sastao i sa čelnicima kompanije JAN3 koja se takođe bavi kriptovalutama.

„Razgovaralo se o tome kako vodeća kriptovaluta Bitkoin može pomoći Crnoj Gori da iskoristi hidroelektrični potencijal“, navedeno je na mreži „X“.

 

Kriptovalute još uvijek nijesu regulisane crnogorskim zakonima

Zbog te činjenice država gubi, jer nema kontrolu nad tokovima novca i nema poreskih benefita.

Iz Ministarstva finansija su nedavno saopštili da su počele pripreme na izradi zakona kojim će se urediti kripto imovina, u skladu sa MICA (Markets in Crypto-Assets Regulation), regulativom Evropske komisije iz juna prošle godine.

Dodali su da ne mogu precizirati rokove za donošenje ovih propisa.

I Centralna banka Crne Gore navodno radi na nacionalnim standardima koji bi bili usklađeni sa MICA.

Neuređen sektor pogodan za malverzacije i kriminalne radnje

Neuređen sektor trgovine kriptovalutama je plodno tlo za pranje novca, a takvi primjeri su već prisutni među crnogorskim „kontroverznim biznismenima“.

Podsjećanja radi, braća Petričević (koja se vežu za trenutno aktuelnu Lamelu C) koji su osim za krivično djelo trgovine ljudima bili osumnjičeni da su u jednom podgoričkom kvartu organizovali „rudarenje bitkoina“ tako što su se nelegalno priključili na struju, je dokaz da zakon o kriptovalutama hitno potreban Crnoj Gori.

I bivši obavještajac Duško Golubović je naveo „rudarenje bitokoina“ kao jedno od opravdanja za veliku imovinu koja je registrovana na njegovo ime.

Duško Golubović

Prije se novac „prao“ kupovinom nekretnina, a sada se to može raditi ulaganjem u kriptovalute, kao i navođenjem da je rudarenje istih bio izvor prihoda, koji su iskorišćeni za kupovinu nekretnina, automobila i sličnog. Zato kao novi način prikrivanja porijekla novca, kriptovalute predstavljaju potencijalno novi problem za Crnu Goru i magnet za novu plejadu stranih kriminalaca i prevaranata koji mogu preplaviti našu državu, s ciljem da iskoriste trenutno nepostojanje pravne regulatiuve u tom sektoru.

Premijer Milojko Spajić i 44. Vlada moraju mudro da djeluju po ovom pitanju i ukoliko kriptovalute ne mogu iskoristiti za ekonomski preporod države, onda makar treba da spriječe novi talas kriminalizacije društva, ali ovoga puta sofsticiranije.

Ostaje nam da se nadamo da Crna Gora neće postati „Kripto Gora“ ili „Cryptonegro“ sa negativnom konotacijom, već da će 44. Vlada (kao što su i obećali) iskoristiti potencijale novih tehnologija i podići životni standard crnogorskih građana, a Crnu Goru učiniti privlačnom destinacijom za ozbiljne investitore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.