Crnogorci sa Kosova i Metohije: Ne priznajemo granice, neka se ne igraju našim životima

0

Predsjednik Saveza Crnogorca Kosova i Metohije, sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, Vučina Popović saopštio je da za njih ne postoji nikakava granica između tzv. Kosova i Crne Gore, već je riječ o administrativnom prelazu.
“Čakor i Kula za nas isto što i Merdare, Jarinje i Brnjak, dakle – administrativni prelazi. Prema tome šta god potpisivali Filip Vujanović i samozvani predsjednik tzv. Kosova Hašim Tači, za kosmetske Crnogorce nema nikakav obavezujući karakter. Mi ne priznajemo Kosovo za državu, i to konačno mora da bude jasno i Prištini i Podgorici, ali i međunarodnim faktorima u pokrajini. Umjesto Sizifovog posla, preporučujemo vlastima u Podgorici da se založe za obnavljanje crnogorskih grobalja u Metohiji koja su preorana od strane Tačijeve i vlasti Ramuša Haradinaja”, kazao je Popović.
Traže, kako ističe, da se vrati spomenik Petru II Petroviću Njegošu i Vuku Karadžiću u centru Prištine, jer su oni izvorni simboli jedinog pravog crnogorstva.
“Još jednom apelujemo na crnogorsku vladu da preispita odnosno povuče odluku o priznanju Kosova, tvorevine nastale na krvi i progonu 30.000 Crnogoraca. Podsjećamo da su Albanci uz odobrenje NATO-a 1999.počinili genocid nad metohijskim Crnogorcima, pobivši i protjeravši ih sve do jednoga iz Peći, Istoka, Dečana, Đakovice, Prizrena, Kline, ali iz svih ostalih opština u pokrajini. Podsjećamo crnogorske glavare Filipa Vujanovića i Duška Markovića da su kuće Crnogoraca spaljene do temelje, a njihova imanja u Metohiji i nakon 19 godina uzurpirana i nezakonito se koriste od strane Albanaca. Država Crna Gora ima moralnu i svaku drugu obavezu da prema privremenim institucijama sistema u Prištini slijedi put Srbije. Ne samo zato što je KiM teritorija Srbije, prema Ustavu Srbije i prema stavu Ujedinjenih nacija kao krovne svjetske institucije, već zato što niko nema prava ni da se odrčie Metohije u ime građana Crne Gore. Riječ je o teritoriji koja je od 1912. do 1945. pripadala Crnoj Gori i Crna Gora je sa Metohijom u svom sastavu ušla u zajednicu sa Srbijom 1918.godine. U tim granicama je trebalo i da se rastanemo 2006, kad je već neko bio riješio da razdvaja dva oka u glavi, piše u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.