Čović: Šmitova odluka je neprihvatljiva, ugrozio je evropski put BiH

0

Dragan Čović, predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine, ocijenio je danas potpuno nepotrebnom i neprihvatljivom odluku visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita da nametne tehničke izmjene izbornog zakona.

Šmit je izmjene izbornog zakona nametnuo u utorak, što su odmah pozdravili bošnjački političari. Čović se oglasio tek dan kasnije izjavom za agenciju Fena u kojoj je rekao da je djelovanje visokog predstavnika ugrozilo i sadašnju vlast u BiH i njen evropski put.

„Bez ikakve potrebe visoki predstavnik nameće 114 izmjena izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni učinci na našem evropskom putu. Ovim nametanjem kompromituju se i svi dosadašnji pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad. Posledice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za integracijske perspektive i evropsku budućnost BiH“, izjavio je Čović.

On je pozvao Kancelariju visokog predstavnika (OHR) i države-članice Veća za sprovođenje mira (PIC) da preispitaju Šmitovu odluku i „cjelovito sagledaju njene posledice“.

Zabrinut je i dosadašnjim reakcijama političara u BiH na Šmitovu odluku, posebno zbog toga što u njima prepoznaje jasne podjele po nacionalnoj osnovi.

Kako prenose hrvatski mediji, Čović je kazao kako nametanje ovog i bilo kojih drugih zakona uspostavlja praksu kojom se obesmišljava uloga parlamenta i demokratski izabranih predstavnika, što je srž demokratije pa poziva sve nosioce vlasti, bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da u skladu sa Ustavom BiH i najvišim demokratskim standardima osiguraju da legitimno izabrani predstavnici donose odluke i predvode političke procese u BiH.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.