Vujović: Ministarstvo kulture i medija čestita Dan pozorišta svim poštovaocima umjetnosti

0

Ministarstvo kulture i medija nastoji da podstiče i razvija pozorišnu djelatnost, kako u institucijama tako i na nezavisnoj sceni, ali da bi se adekvatno odgovorilo savremenim potrebama pozorišne produkcije, neophodna su kontinuirana ulaganja u ljudske resurse, tehničko-tehnološki razvoj, modernizaciju opreme.

To je poručila dr Tamara Vujović, ministarka kulture i medija, povodom 27.marta – Svjetskog dana pozorišta.

Tradicionalna poruka Svjetskog dana pozorišta nas podsjeća da je umjetnost ključni instrument za spajanje posebnog i univerzalnog, naglašavajući bogatstvo raznolikosti i jedinstvo ljudskog iskustva. Stoga, u ime Ministarstva kulture i medija Crne Gore, pozivam sve građane da cijene i podržavaju pozorište kao izvor inspiracije, razumijevanja i mira u našem društvu.

Budžeti nacionalnih institucija za pozorišnu djelatnost, Kraljevsko pozorošte Zetski dom i Crnogorsko narodno pozorište, se u kontinuitetu povećavaju, a produkciona i umjetnička politika koja se vodi u ovoj djelatnosti zadovoljava standarde neophodne za njen uspješan razvoj.

Sa druge strane, konkursima za umjetničko stvaraštvo MKM nastoji afirmisati i vaninstitucinalnu i alternativnu scenu, energiju nezavisnog duha, na kojoj se afirmišu mladi pozorišni stvaraoci i obrađuju savremene teme koje provociraju i pokreću. U tom pravcu je i MKM je podržlo napore Zetskog doma da u toku mjeseca marta bude dom nezavisne pozorišne scene.

Ne treba zaboraviti doprinos i aktivnosti centara za kulturu, koji se trude da imaju sopstevenu produkciju i da organizuju gostovanja drugih pozorišta u svojim gradovima, ali i gostuju u cijeloj Crnoj Gori, posebno u gradovima na sjeveru.

Takođe, inicijative za osnivanje pozorišta u opštinama treba da budu odluke opština i zajednice u kojima će ih ministarstvo podržati.

Jubileji Zetskog doma i Niksićkog pozorišta ukazuju na ukorijenjenost pozorišnog izraza u tada mladoj državi.

Pokrenuli smo proces unapređenja postojećeg Zakona o pozorištu, a sa mojom administracijom vodim sistemski i strateški pristup planiranju kulture koji, između ostalog, znači i više sadržaja i veću dostupnost, i umrežavanje sa obrazovnim institucijama, ali i edukaciju o značaju kulture za razvoj kreativnog i kritičkog mišljenja. Ali ni danas ne zaboravimo da je na nama odgovornost da djeci i mladima omogućimo da što je više moguće iskuse umjetnost, kulturu.

Živjeći kroz umjetnosti, gradimo mostove koji prevazilaze granice i stvaramo bolju budućnost za svakog građanina, navodi se u poruci Vujović.

Ove godine, tradicionalnu poruku uputio je Jun Fose, norveški pisac i dramaturg, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koji je između ostalog poručio:

„Umjetnost ne čini to izjednačavajući naše razlike i čineći nas sve istima, već, naprotiv, pokazujući nam nešto što je drugačije od nas, neobično ili strano. Sva dobra umjetnost sadrži upravo to: nešto strano, što ne možemo u potpunosti da razumijemo, a u neku ruku, ipak i razumijemo. Ona sadrži, da tako kažemo, tajnu. Nešto što nas fascinira i gura preko naših granica, stvarajući pri tome izvrsnost koju sva umjetnost mora da sadrži u sebi, ali i do koje mora da nas dovede“, naveo je Fose.

„Ne znam bolji način da spojim suprotnosti. To je suprotan pristup nasilnim sukobima koje prečesto viđamo u svijetu, pristupu koji podliježe destruktivnom iskušenju da uništi sve strano, sve što je jedinstveno i drugačije, često koristeći najokrutnije izume koje nam tehnologija nudi“, dodao je on.

Nobelovac svoju poruku zaključuje: „Spajajući posebno i univerzalno i izražavajući to u umjetnosti: ne eliminišući njenu specifičnost već je naglašavajući, dopušta da ono što je strano i nepoznato jasno zasija.

Rat i umjetnost su suprotnosti, baš kao što su rat i mir suprotnosti – jednostavno je. Umjetnost je mir.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.