Centar je u Beču: Ko podstiče radikalizaciju islama na Balkanu

0

Radikalne islamske grupe su međusobno vrlo povezane i čvrsto se drže kako u regionu, tako i šire. Konkretno, postoji linija koja povezuje balkanske ekstremiste sa centrom u Beču, a upravo odatle su dalje išli i na sirijsko ratište, objašnjava prof. dr Marija Đorić.

Pokušaj napada na ambasadu Izraela u Beogradu od strane pripadnika vehabijskog pokreta sasvim sigurno je zabrinuo mnoge i zamislio ih nad pitanjem ko to podstiče radikalizaciju islama na Balkanu i koliko su takve grupe prisutne u Srbiji.

Centrala u Beču

Politikolog i univerzitetski profesor dr Marija Đorić kaže da problem sa religijskim ekstremizmom i terorizmom na Balkanu svakako postoji, a da je trenutno poseban problem sa jednom od intepretacija radikalnog islama, konkretno vezanom za terorističku organizaciju Islamska država.

„Ona nikako nije uništena, njena ideja je živa iako se čini da je na terenu u Siriji i Iraku uništena. Ona živi i bije svoje bitke prije svega u regionu Afrike i Sahela (granična zona u Africi između Sahare na sjeveru i regije Sudan na jugu), ali pušta svoje pipke i po Evropi koja neće biti pošteđena, a prije svega zapadne zemlje koje ovi teroristi smatraju neprijateljima. Svakako tu smo i mi, odnosno region Balkana,“ kaže Đorićeva.

Konkretno, napominje ona, ogranci radikalnog islama se nalaze u mnogim zemljama regiona, ne samo u Srbiji već i BiH, na teritoriji naše južne pokrajine Kosovu i Metohiji i Sjeverne Makedonije.

„Što se tiče vehabija oni predstavljaju radikalni ogranak islama, međutim moramo reći da nisu sve vehabije ekstremisti, ali ono što je vrlo indikativno i što želim da naglasim jeste da su sve te vehabijske grupe regrutovali oni koji su se sa Balkana pridružili Islamskoj državi. Ukupno se iz svih zapadno – balkanskih država priključilo oko 1.000 ljudi. Što se tiče Srbije, iz naše zemlje je otišlo 49 punoljetnih građana, 37 muškaraca i 12 žena,“ precizira Đorićeva.

Konvertiti najopasniji

Kako objašnjava, religijski ekstremizam je opasan prije svega za ljude koji pripadaju umjerenim interpretacijama islama, a za neke islamske ekstremiste najveći neprijatelji će biti upravo oni muslimani za koje oni smatraju da nisu dovoljno dobri vjernici.

„Dakle, oni su ti koji su prvi na udaru a kasnije i svi oni koji ne odgovaraju njihovoj percepciji vjernika i njihovom viđenju svijeta. Naravno da je svaka ideološka interpretacija religije opasna, pogotovu ako se zasniva na nasilju ali postoje nadležne službe čiji je zadatak da prate sve te oblike ekstremizma i koje su zadužene za njihovo sprečavanje i prevenciju,“ napominje Đorićeva.

Đorićeva posebno upozorava na takozvane konvertite

„Teroristički akt je izvršilo lice koje je konvertiralo iz pravoslavlja u islamski radikalizam i to nije usamljen slučaj što je vrlo indikativno jer su upravo konvertiti opasni kao osobe sa nekom vrstom pocepanog identiteta. Prelazeći u novu religiju, oni žele da, rečeno metaforički, budu veći katolici od pape, odnosno da su veći vjernici od onih u čiju zajednicu dolaze i zbog toga svoju lojalnost vrlo često pokazuju kroz nasilje. Pravo da čovjek promijeni religiju je njegovo lično pravo, naravno, ukoliko se ne ide u neku violentnu interpretaciju religije,“ objašnjava Đorićeva.

Ona nije htjela da komentariše da li su ovakvi ljudi podobni za vrbovanje nekih tajnih službi u političke svrhe, rekavši da o tome vode računa nadležni organi.

„Problem sa radikalnim islamizmom kod nas kreće devedesetih godina uporedo sa tragičnim ratovima na našem prostoru. Oni su vrlo dobro umreženi a ukoliko nisu u direktnom kontaktu, povezani su putem različitih aplikacija i svim što onlajn kao mogućnost pruža,“ napominje ona.

U medijskoj arhivi zabilježeno je da su u Beogradu u poslednjih godinu i po dana dva puta hapšeni vehabisti. Prošlog maja je, zbog osnova sumnje na izvršenje krivičnog djela terorizam, koordinisanom akcijom BIA i MUP, na Zvezdari uhapšen ekstremni sledbenik vehabizma. On je na društvenoj mreži Fejsbuk objavljivao tekstove sa porukama „potrebno uzeti pravdu u svoje ruke“ i video-snimke kako koristi vatreno oružje u jednoj streljani.

Takođe prije dvije godine u Beogradu, uhapšen je član vehabističkog pokreta zbog podsticanja istomišljenika na izazivanje terorističkih napada. Istragom je utvrđeno da je prije nekoliko godina planirao teroristički napad kamionom u Knez Mihailovoj ulici u srpskoj prijestonici, zbog čega je već bio u zatvoru.

Inače, na Balkanu postoji, kako procjenjuju poznavaoci prilika oko 20 vehabističkih ćelija u nekoliko država. Najopasnijom se smatra grupa u selu Gornja Maoča između Tuzle i Brčkog.
Osim državljana BIH, kako su objavljivali tamošnji mediji, tamo su bile i osobe iz Sjeverne Makedonije, SAD, pa čak i iz Srbije, koji su vrbovani i koji su primili islam.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.