Mladen Mikijelj

BS: Poslovnik se mora mijenjati konsenzusom

0

Bošnjačka stranka pozvala je potpisnike predloga za izmjenu Poslovnika Skupštine Crne Gore, odnosno šefove klubova poslanika parlamentarne većine, da iz procedure povuku navedeni predlog, koji kako kažu, za cilj ima nametanje potpredsjednika Skupštine iz reda manjinskih partija.

Tim povodom Klub poslanika Bošnjačke stranke uputio je pismo podnosiocima Predloga Odluke o izmjeni Poslovnika od 10. aprila.

„Predlog odluke o izmjeni Poslovnika kojim ste vi kao poslanici vladajuće većine namjerili da oduzmete postojeće pravo manjinskih poslanika, da sami određuju ko će u njihovo ime biti potpredsjednik Skupštine Crne Gore, predstavlja grubo kršenje ključnih načela Okvirne konvencije Savjeta Evrope o zaštiti prava manjina, Zakona o manjinskim pravima i slobodama, kao i narušavanje ustaljenih dobrih demokratskih praksi u Skupštini Crne Gore”, poručuju iz BS.

Manjinski narodi su kako kažu u BS, konačno tek Poslovnikom iz 2020. godine, stekli pravo da se jedan potpredsjednik Skupštine Crne Gore bira iz reda poslanika manjinskih partija, na predlog svih poslanika manjinskih partija.

Cilj te norme je, kako kažu u BS, bio jasan – da se poslanicima manjinskih partija omogući da, bez obzira na to jesu li u vlasti ili u opoziciji, imaju potpredsjednika Skupštine Crne Gore iz svojih redova – kojeg oni predlože, odnosno oko kojeg se oni među sobom dogovore.

“Jeste li to kolege iz vladajuće većine odlučili da je nekoliko godina tih „finih manira“ i glumljenja poštovanja manjinskih prava bilo dosta i da je vrijeme da ipak vi odlučujute ko će predstavljati nas, po logici da su manjine dobre samo ako su po vašem izboru ili koalicionom sporazumu? Jeste li zaboravili da je ustaljena demokratska praksa uvijek bila da se Poslovnik Skupštine donosi i mijenja konsenzusom svih, a ne vladajuće većine, jer uređuje pravila rada svih poslanika, a ne samo većine”, poručuju iz BS.

Pitaju predstavnike vlasti o kakvom deblokirajućem mehanizmu govore.

“Kad znate da je u Ustavu deblokirajući mehanizam kad nakon 54 poslanika odlučuje 49, a Vi hoćete da o manjinama umjesto 11 poslanika odlučuje jedan? Podsjećamo vas da u Skupštini Crne Gore ima 11 manjinskih poslanika od kojih devet niste konsultovali prilikom predlaganja izmjene kojom se direktno zadire u naša prava, s namjerom da se ona oduzmu i predaju vladajućoj većini, čime ste prekršili i međunarodne i naše standarde u zaštiti prava manjina”, navodi se u saopštenju BS.

Pozivaju još jednom parlamentranu većinu povučete ovaj predlog iz skupštinske procedure.

“Te da zatim otvore dijalog o temama „vaše naprasne zabrinutosti za usporeno popunjavanje funkcije potpredsjednika iz reda manjinskih naroda“, uz napomenu da ovih 9 potpisnika ima usaglašen predlog za potpredsjednika Skupštine Crne Gore, koji nije procesuiran samo zbog toga što nedostaje potpis onoga ko se potpisao s Vama, jer mu je draže da s Vama izabere sebe, nego da s nama podrži onog koga nas 9 predlažemo. Jedini deblokirajući mehanizam koji je u skladu sa demokratskim načelima može biti da u slučaju izostanka konsenzusa o kandidatu za potpredsjednika Skupštine Crne Gore iz reda poslanika manjinskih partija o kandidatu odlučuje većina od ukupnog broja poslanika manjinskih partija, a da ostali poslanici glasaju za tog kandidata”, kažu u BS.

O svemu će kako kažu, obavijestiti međunarodne partnere, prije svih Delegaciju EU u Crnoj Gori, ambasade naših prijateljskih država, kao i druge relevantne međunarodne institucije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.