Bokan: Vaskršnji sabor je poziv na ujedinjenje i odbranu od jakih frontalnih napada na srpski narod!

0

Reditelj i pisac Dragoslav Bokan ukazao je za RT Balkan da je srpskom narodu „dogorelo do nokata“, ali treba pažljivo birati riječi kada se govori o najavljenom Vaskršnjem saboru, da nešto ne bi bilo pogrešno shvaćeno.

„Nije ovde riječ o ujedinjenju, brisanju granica i pravljenju neke alternativne ‘Velike Srbije’ ili ‘srpskog sveta’, već o odbrani od izuzetno jakih frontalnih napada na narod i državnost. Treba jako paziti na riječi kako se ne bi pogrešno shvatilo, kako ne bismo nanijeli zlo ljudima koji se okupljaju u reakciji, u odbrambenoj strategiji, a ne u nekoj agresivnoj ofanzivnoj strategiji. Recimo, kako prema nama primjenjuju s vremena na vreme i Bošnjaci i Hrvati i Albanci i Slovenci, dio montenegrina. Dogorelo je do nokata, naši protivnici su ujedinjeni, zato i mi moramo da se branimo ujedinjeni, jer to je jedini način“, poručio je Bokan.

On je istakao da ako se krene u poseban napad na Republiku Srpsku, a nakon toga oslabe Srbiju i ponovo vrate Crnu Goru, „odnosno da je resetuju na montenegrinstvo – mi smo onda gotovi, jer onda će da nas razjedine, što već pokušavaju“.

„Tu se radi o sudbini naroda i zemalja, a ne o ideji i ideologiji. Kad god uspiju da nas posvađaju po nekom ideološkom ili partijskom ključu, mi smo slabiji nego što smo bili da nismo posvađani“, objasnio je reditelj.

Bokan istakao je da je najvažnije u vezi sa Vaskršnjim saborom to da on nije nikakav politički, a još manje partijski čin.

„Riječ je o odbrambenoj strategiji naspram najozbiljnijih mogućih napada koji izlaze na površinu i pokušavaju da dovedu Republiku Srbiju pred Rambujeovsku poziciju, a znamo šta to znači. Takođe, postoje pokušaji da se poništi Republika Srpska, što preko napada na predsjednika Milorada Dodika, što preko napada na institucije Srpske, što preko napada na Dejtonski mirovni sporazum, za koji smtraju da je zastarjela ideja koju hoće da zamijene idejom gaženja svake autonimje Srba pod američkom čizmom“, upozorio je Bokan.

Vaskrs i Đurđevdan ukazao je Bokan, imaju veliku simboliku.

„Samo prisustvo patrijarha ukazuje da nije riječ o politici, a kamoli o politikanstvu ili nekakvoj predizbornoj priči. Riječ je o ozbiljnoj opasnosti o kojoj mnogo šta znaju i Dodik i Vučić i patrijarh Porfirije, a mi jako malo. To je poziv na ujedinjenje protiv napada na srpski narod“, naglasio je on.

(RT Balkan)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.