ASK: Uprkos napadima, ostaćemo istrajni u zaštiti svoje nezavisnosti

0

Uprkos napadima, ostaćemo istrajni u zaštiti svoje nezavisnosti i samostalnosti, poručili su danas iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

– Opšte mjesto je da postojani politički sistemi počivaju na institucijama koje baštine vladavinu prava. Iskustvo Agencije za sprječavanje korupcije pokazuje koliko su napori na snaženju pravne države praćeni izazovima i pritiscima koji dolaze iz sfere politike i od raznoraznih interesom povezanih grupacija – navodi se u saopštenju.

Istakli su da je jučerašnje gostovanje predstavnika ASK-a na Odboru za antikorupciju Skupštine Crne Gore razotkrilo i pred očima javnosti da određeni politički subjekti zloupotrebljavaju administrativne i institucionalne mehanizme i da, u saradnji sa pojedinim nevladinim organizacijama i medijima, plasiraju poluistinite informacije i dezinformacije, kojima lako dopiru do građana, pokušavajući da utiču na stav javnog mnjenja i poljuljaju ugled institucije.

– To je naročito bilo vidljivo kroz istup poslanika Momčila Lekovića. Član Odbora za antikorupciju je pred kamerama iznio detalje o nadzoru koji je budžetska inspekcija nedavno izvršila u ASK. Ti podaci mu nijesu mogli biti poznati, osim ukoliko ne dolaze iz krugova onih koji su kontrolu i njene nalaze naručili – stoji u saopštenju ASK-a.

Ističu da je sam nadzor pokazao u kojoj mjeri se ne biraju sredstva u svojevrsnom ratu povedenom protiv ASK-a.

– Zapisnik, koji su potpisale dvije budžetske inspektorke, pun je pravnih i logičkih besmislica, i nezakonitih nalaza, a stil njegovog pisanja više odgovora tabloidnim naslovnicama nego javnoj ispravi. Isticanje zbirnih iznosa zakonitih naknada potpisanih navodno od neovlašćenog lica, direktorice ASK, koja, uzgred, shodno članu 92 Zakona o sprječavanju korupcije može jedina da potpisuje odluke, neodoljivo podsjeća na sponzorisane članke o direktorici ASK kojima svjedočimo tokom posljednje godine, a koji se plasiraju od strane istih naručilaca preko istih medija – piše u saopštenju.

Dodaju da se Ministarstvo finansija, stavljanjem van snage Zakona o sprječavanje korupcije, svrstalo uz rame interesnih grupa koje očigledno rade na urušavanju integriteta ASK, a time i ugrožavanju procesa evropskih integracija.

– Ako je Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru jedini koji se smije primjenjivati u ovoj oblasti, mogu li nam budžetske inspektorke ili sam ministar finansija objasniti da li njemu Skupština Crne Gore određuje i isplaćuje zaradu i naknadu zarade, kao i svim drugim javnim funkcionerima koje ovaj zakonodavni organ bira, imenuje ili postavlja? Izjavili smo prigovor na zapisnik, ubijeđeni da je zakon na našoj strani, što ćemo dokazati i u sudskim postupcima. Tražili smo i izuzeće budžetskih inspektorki, koje su na skandalozan način zloupotrijebile povjerena ovlašćena, i iznijele podatke političkom subjektu, kršeći time etički kodeks državnih službenika i namještenika – istakli su u saopštenju.

U ASK-u ne žele da komentarišu, kako su naveli, prizemne komentare službenika Ministarstva.

– Neka im služe na čast. Vjerujemo da će svim članovima naše zajednice biti bolje kada u sistemu budu djelovali istinski borci za vladavinu prava. U periodu kada se vode intenzivni pregovori sa međunarodnim partnerima, i veći broj državnih institucija ulaže primjetan trud u pokušaju da ispune mjerila iz poglavlja 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, u kome značajnu ulogu ima i ASK, ovi primjeri pokazuju sa kakvim postupcima pojedinih ispolitizovanih institucija se suočavamo – naglašavaju iz ASK-a.

Poručuju da tajming nije slučajan, jer su napadi uslijedili neposredno nakon što je tokom nedavnih sastanaka sa predstavnicima Evropske komisije potvrđeno da je u pogledu ispunjavanja mjerila tainstitucija na pravom putu, i da je njen rad usklađen sa međunarodnim standarima i preporukama.

– I ovim putem želimo da poručimo da nas ovakvi pritisci neće pokolebati. ASK će istrajati u zaštiti svoje finansijske i ukupne nezavisnosti i samostalnosti, koju pored domaćeg zakonodavstva štiti i garantuje i Konvencija Ujedinjenih nacija o korupciji, koju je Crna Gora ratifikovala 2005. godine – zaključuju iz ASK-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.