Bocan-Harčenko: Rusija ne priznaje tzv. Kosovo i podržava teritorijalnu cjelokupnost i suverenitet Srbije

0

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da Rusija ne priznaje tzv. Kosovo i podržava teritorijalnu cjelokupnost i suverenitet Srbije, kao i da Srbija može da računa na bezuslovnu podršku Moskve po pitanju KiM, prije svega u Savetu bezbednosti UN, gdje je Rusija stalni član.

-Beograd može da računa na podršku Rusije. Nema tu nikakvih uslova. Naravno, za nas je veoma važna podrška prijateljskom narodu, ali Rusija uz to, prije svega, polazi od normi međunarodnog prava, rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za Tanjug.

On ističe da se stav da je tzv. Kosovo „izvanredni slučaj potpuno uklapa u zapadni koncept međunarodnog života na osnovu njihovih pravila”.

-Ne međunarodnog prava, već prava koje oni izrađuju, prema svakoj situaciji na osnovu toga šta im je u interesu u ovom ili onom trenutku, u ovoj ili onoj situaciji. Što se Kosova tiče, za njih je najvažnije da je to izdvojen, izvanredni slučaj i nikada ne smije da se ponovi. A sa drugima, sasvim druga priča, konstatuje Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, riječ je o „potpunoj gluposti i političkoj bahatosti“.

-To nije prihvatljivo. I nijedan narod koji razmišlja neće da prihvati tezu da je Kosovo izdvojen slučaj. U Južnoj Osetiji i Abhaziji, ljudi su pratili sva dešavanja na Kosovu misleći na svoju situaciju. Stav Rusije je poznat, mi ne priznajemo Kosovo i podržavamo cjelokupnost i suverenitet Srbije na svaki način i gdje možemo. Naravno, a prije svega, što je najvažnije, u Savjetu bezbjednosti UN, Rusija podržava Beograd kao stalna članica Savjeta, naglasio je ambasador Rusije.

On je podsjetio da je Rusija odmah podržala zahtjev predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se održi vanredno zasijedanje Savjeta bezbjednosti o KiM.

Dodaje da je Rusija željela, a da sada postoji i cilj da se rasprava o KiM vrati potpuno, i regulisanje i normalizacija, na sto Savjeta bezbjednosti UN kao neki ključni format.

Kako je rekao, dijalog Beograda i Prištine je dobio podršku UN, ali nisu razumjeli da u centru pažnje treba da ostane Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, već su sve radili, kako je rekao, uprkos njoj.

-Prije svega podrška Prištini. Rezultat je očigledan, napretka što se tiče dijaloga nema. Ono što je usaglašeno, nije prihvaćeno i nema implementacije na terenu. Prije svega, najvažnije pitanje ili jedna od najozbiljnijih poteškoća – Zajednica srpskih opština – nije primijenjena na terenu. Na terenu nema ništa, samo papir ostaje, rekao je ruski ambasador.

On dodaje da ima i drugih stvari koje ukazuju i dokazuju da je cilj Prištine da ide dalje i da dobije potpunu kontrolu nad teritorijama gde su Srbi većina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.